top of page

Петер Марки-Зеј верује у победу опозиције

Градоначелник Ходмезевашархеља Петер Марки-Заи задовољан је степеном сагласности опзиционих партија и каже како верује да би следећи избори могли донети опозицији двотрећинску већину у парламенту.Пошто је странка Јобик најавила да ће се придружити идеји организовања предизбора, огласио се градоначелник Ходмезевашархеља Петер Марки-Заи, који је постао симбол опозиционог савеза, након победе у граду који је раније сматран упориштем Фидеса и његовог високог функционера Јаноша Лазара.


„Након странке Парбесед и социјалиста, Јобик се такође придружује намери да се организују предизбори у 106 округа, што је огроман корак напред. Ако гласачи у свим окрузима узму учешће и одлуче кога сматрају најпогоднијим заједничким кандидатом за победу над Фидесом 2022. године, у том случају ће опозиција освојити двотрећинску већину у новом парламенту и сменити садашњи режим“, рекао је Марки-Заи у својој објави на друштвеној мрежи.


Према речима градоначелника, отвореним расправама и кампањама кандидата, предизбори помажу опозицији да постане политички активнија. Такође, филтрирају се неприхватљиви и слаби кандидати, који не познају своју изборну јединицу и нису ангажовани у кампањи.


Марки-Заи је, у име покрета на чијем је челу, честитао Јобику на његовој одлуци. "Настављамо да радимо на томе да убедимо све опозиционе странке да се придруже предизборима и саставе заједнички програм опозиције", рекао је он и нагласио да ће један од главних задатака бити елиминација корупције.


Градоначелник верује да би опозиција имала најбоље шансе за победу над Фидесом ако постави једну листу и заједничког кандидата за премијера. И две недавне анкете показују да већина опозиционих гласача сматра да је најбоља стратегија да опозиционе странке удруже снаге ради победе на парламентарним изборима 2022.Comments


bottom of page