Петиција због цензуре у позоришту

Више од хиљаду војвођанских писаца, уметника и интелектуалаца петицијом је изразило протест због забране турнеје Салашарског позоришта (Tanyaszínház) и од Националног савета мађарске националне мањине (НСВМ) тражи да се због те одлуке огради од председника Јенеа Хајнала и позове га на одговорност.Потписници траже да НСВМ на првој јесењој седници стави на дневни ред "диктат Јенеа Хајнала" и да се огради од њега. „Затим, да се изјасни о томе да људи у позоришту и позоришни критичари свој рад, надаље, могу обављати у слободној атмосфери, а публика несметано може посећивати позориште”, додаје се у иницијативи.


Петицију достављену Националном савету војвођанских Мађара (НСВМ) у Србији потписало је 1.293 грађана из Србије, Мађарске, Румуније, Словачке и других држава, међу њима и бројни истакнути ствараоци.


Потписници протестују због тога што је председник НСВМ Јене Хајнал 27. јула „замолио” Салашарско позориште, које изводи представе на мађарском језику, да откаже овогодишњу турнеју по Војводини, јер је неприхватљива представа „Kазимир и Kаролина“ Едена фон Хорвата, коју је режирао Роберт Ленард.


Kако се наводи у допису иницијатора петиције, „без аутономије култура не може да се створи, а није могуће обављати ни научну или уметничку делатност.


У саопштењу се наглашава и да Националани савет „слепо следи упутства партије Савез Војвођанских Мађара“, као и да је расподела помоћи „равна дириговању, експропријацији и подјармљивању војвођанских институција (школа, позоришта, медијских и издавачких кућа, факултета, креативних кућа, домова културе)“.


Салашарско позориште, које чине млади глумци, студенти Академије уметности, већ 43 године у летњим месецима игра представе и по најмањим местима Војводине, а НСВМ га је раније прогласио инстутуцијом од националаног значаја.