Петру Божовићу Нушића награда за животно дело

Завршницу 38. фестивала у славу српског комедиографа обележила је додела награда. Петар Божовић, овогодишњи добитник Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару, по много чему је јединствен случај у пракси српског театра, филма и телевизије, навео је жири уз оцену да његову глумачку изузетност карактерише драгоцена способност трансформације, креирање како изразито драмских тако и комичних ликова, увек са снажном унутрашњом емотивном мотивацијом.


У жирију за Нушићеве награде ове године су ове били: Мирослав Радоњић, театролог и директор Стеријиног позорја, и глумци Гордана Ђурђевић Димић и Небојша Дугалић. Лауреат се захвалио на награди, а део његове беседе када се обраћа Нушићу изазвао је највеће реакције публике.


– Драги Браниславе Нушићу, шта бих дао да си данас овде. Колико би ти посла имао, мили Брано. Ми смо још гори људи него што смо били. Ми смо издали себе и све своје оне мале, фине, људске слабости и кренули у ток пошасти са овим светом, где је човечанство направило невиђене просторе будалаштина и неповрата. Ми јуримо напред и идемо, правимо путеве за друге, а наша села и наша младост остају у беспућу. Драги мој Брано, хвала ти што си ме својим именом у овом великом историјском граду довео на неки начин да будем део славне историје мога народа – поручио је Божовић, а публика га је поздравила дугим аплаузом.


По оцени стручног жирија Нушићеву награду за најбољу представу у целини добило је Народно позориште из Суботице за „Ожалошћену породицу”. Укус публике се разликовао – најбоља представа по њиховој оцени је „Дивље месо” у извођењу Београдског драмског позоришта. Младом глумцу тог позоришта Александру Вучковићу за улогу Симона припала је Награда „Милосав Буца Мирковић” за најуспешније глумачко остварење по оцени жирија. Добитник је захвалио својим колегама из ансамбла, као и редитељу Јагошу Марковићу, који га је, како је рекао, натерао да изађе из зоне комфора, али и Београдском драмском позоришту, које је са новом управом на челу дало прилику младим глумцима да раде и стварају.


Програм затварања фестивала пратила је кабаретска представа „Нушић и пријатељи” уз бенд „Сумњива лица”, којим су посетиоци накратко враћени на сам почетак 20. века. Кроз живописне сцене свакодневице Бранислава Нушића, његовог дружења са Војиславом Илићем, Бором Станковићем и Јанком Веселиновићем, гледаоцима је дочаран боемски дух и стваралачки потенцијал ондашњег времена, које је изродило чувена дела наше књижевности.


У Смедереву, где је Нушић провео велики део свог детињства и младости, још од 1984. године одржава се позоришни фестивал „Нушићеви дани”. Овај град се 38. пут заредом, кроз окупљање заљубљеника у позориште, с посебном пажњом присетио непревазиђеног комедиографа и његовог доприноса српској култури и културном стваралаштву.