top of page

Пештански плави метро поново саобраћа

Данашњом предајом на коришћење две преостале станице метроа број 3 у Будимпешти, завршена је свеобухватна реконструкција ове линије, која је трајала пет и по година.На свечаности поводом отварања станица Трг Лехел и Трг Нађварад, министар регионалног развоја Тибор Наврачић рекао је да је ова инвестиција важна за Будимпешту, Мађарску и Европску унију и да представља отелотворење њихове сарадње.


Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ је захвалио влади Мађарске, ЕУ и свим учесницима у пројекту. "Реконструкција је била изазов за град и надамо се да ће грађани који користе обновљене станице метроа, такође сматрати да се пројекат исплатио", рекао је он.


Отварањем ових станица, возови од данас саобраћају уз заустављање на свим станицама линије популарног "плавог" метроа. Обнова је почела у јесен 2017. и до данас је инфраструктура потпуно реконструисана, укључујући и постављање нових главних и споредних колосека, замену безбедносне опреме и изолацију тунела.


Реновирање метроа коштало је 225 милијарди форинти (600 милиона евра). Према саопштењу БКВ-а, укупан износ добијен од ЕУ је 172,7 милијарди форинти (460 милиона евра), док домаће суфинансирање износи 44,7 милијарди форинти (120 милиона евра). Главни град је у овај пројекат уложио 7,1 милијарду форинти.Comments


bottom of page