top of page

Пешта добија свој Београд на води

Влада премијера Виктора Орбана ће средином ове недеље поднети парламенту нацрт споразума између влада Мађарске и Уједињених Арапских Емирата за "развој подручја" око железничке станице Ракошрендезе у Будимпешти, саопштило је Министарство саобраћаја и грађевинарства. Реч је о плану за градњу насеља идентичном Београду на води.Према саопштењу министарства, "развојни пројекат ће омогућити потпуну обнову површине од 130 хектара у централној Будимпешти, где тренутно има 170.000 кубних метара отпада и опасног материјала који загађује животну средину и угрожава здравље садашњих становника".


Инвестицијом од 5 милијарди евра, у "новом центру града" биће изграђене стамбене зграде, тржни центри, јавни простори и паркови, додаје се у саопштењу.


„Влада ће помоћи развој од скоро 2.000 милијарди форинти, а пројекту ће бити дат приоритетни статус прилагођавањем регулаторног и пореског окружења“, наводи се у саопштењу.


Ако парламент подржи споразум, он ће гарантовати "развој светске класе" у складу са европским и мађарским законима, служећи националним интересима и користима за Будимпешту и њене становнике, додало је министарство.


Према писању мађарских медија, у плану је подизање облакодера на простору који се налази недалеко од пештанског Трга хероја. Управо је у току припрема интернет странице Ракошрендезо, са правним појединостима, које су послате "закупцима и неовлашћеним корисницима земљишта".


Пројекат је незванично назван "Мини Дубаи", због ког је Министарство грађевинарства и саобраћаја покренуло раскид закупа и других права коришћења земљишта и објеката који се на њему налазе. Надлежни су позвали кориснике имовине, укључујући и ону која је изграђена без потребних дозвола, да је ослободе и уступе министарству на даље коришћење.


Следећи корак у припреми пројекта биће уклањање грађевинског отпада, заосталог од рушења изгореле будимпештанске спортске хале, затим продаја железничког материјала у власништву државе и рекултивација и санација простора, саопштило је министарство. Напомиње се такође да је "током радова не само забрањено, већ и опасно да се на лицу места налазе неовлашћена лица".


Циљ је да се заврши чишћење ове локације до краја лета, а потом и започне изградња нових објеката. У саопштењу се подсећа да се мађарска влада одлучила за велики пројекат изградње "новог миленијумског округа", углавном на некадашњем индустријском земљишту које је сада напуштено.


Како је најављено, у оквиру пројекта би арапски инвеститор, уз финансијску подршку владе за инфраструктуру, изградио пословне зграде и луксузне станове. Планови укључују и небодер од 220-240 метара, чему се жестоко противи управа главног града на челу са опозиционим градоначелником Гергељем Карачоњем. Опозиција, наиме, предлаже да на том простору буде уређен градски парк, уместо ницања "Мини Дубаија".

Припрема локације за изградњу почела је крајем фебруара, након што је Министарство, као власник железничке компаније МАВ наложило хитан раскид свих уговора о закупу и другим видовима коришљења овог простора. Због тога је МАВ покренуо раскид око 65 уговора, а обавештења о томе послата су свим заинтересованима.


Реализација овог плана почела је крајем прошле године, када се на званичном сајту мађарске владе појавио међународни уговор о пројекту. У документу се наводи да ће Орбанова влада реализовати "пројекат развоја инфраструктуре" вредан 800 милиона евра у центру Будимпеште, за такозвани "Мини Дубаи". Како наводи портал 444, заузврат би инвеститори из Уједињених Арапских Емирата изградили четврт налик Дубаију, са модернизованом железничком станицом и небодером који ће бити највиша зграда у Будимпешти.


Према тој информацији, земљиште које је повезано са линијом метроа, а тиме и са аеродромом, биће продато власнику из Дубаија. Као резултат тога, локалне опозиционе власти ће изгубити сва регулаторна овлашћења у том подручју.


Поред тога, влада најављује да ће изградити потребну инфраструктуру, као што су пешачки надвожњаци, железничке везе и паркови. Орбанов кабинет ће у том циљу продужити метро линију М1 и изградити бициклистичке и пешачке стазе. Осим тога, влада је обећала изградњу директне железничке везе између аеродрома у Будимпешти и железничке станице Ракошрендезо.


Јанош Лазар, мађарски министар саобраћаја и грађевинарства, рекао је да ће им за развој железничке мреже бити потребно 35, од укупно 130 хектара. Око 65 хектара биће под грађевинама, док ће јавни парк обухватити 25 хектара.


Извођач радова је фирма Emaar Properties, Мохамеда Алабара. Та компанија је, поред осталог, изградила Бурџ Калифу у Дубаију, највишу грађевину на свету, високу 829,8 метара. Они ће уложити комплетан износ од пет милијарди евра у развој ове области, укључујући и обнову железничке станице.


Будимпештанска четврт Ракшрендезо је „резерва зеленог злата“ где би требало да се уреди више паркова и зелених површина, а не зграда, сматра опозициона странка ЛМП. Заменик шефа парламентарне групе Мате Канас-Нађ рекао је на конференцији за новинаре да је влада планирала небодере који ће насеље претворити у урбано „острво врелине”, отежавајући живот становницима.


Он је прозвао градоначелника Будимпеште Гергеља Карачоња што није одбио пројекат и сугерисао да је можда склопљен „пакт“ са министром грађевинарства и саобраћаја Јаношем Лазаром.


Comments


bottom of page