Пинтер за строгу селекцију Авганистанаца

Заједничка изјава министара унутрашњих послова ЕУ о ситуацији у Авганистану усвојена на јучерашњем састанку, јасно одражава позицију мађарске владе од почетка мигрантске кризе 2015. године, рекао је мађарски министар унутрашњих послова Шандор Пинтер.


У свом саопштењу, министри унутрашњих послова истакли су да се авганистанском народу мора помоћи да остане у региону и тамо га подржати, након што су талибани дошли на власт у њиховој земљи, рекао је новинарима Пинтер. Такође је нагласио потребу заштите граница Европске уније.


Мађарски предлог да се што пре сачини конкретан акциони план ради заштите граница ЕУ подржали су и министри унутрашњих послова, рекао је он и додао да Мађарска неће остати изван пружања подршке авганистанском народу у региону који је у опасности, с посебном пажњом на положај жена и деце.


„Ипак, изузетно је важно да се прелазак границе Европе дозволи само оним особама које ми, на континенту, прихватамо да преузмемо“, рекао је он.


„Мађарска тренутно не преузима избеглице из других земаља, јер се прво мора испитати ко је помогао мисији контингента мађарске војске у Авганистану. Одлуке о њиховом пуштању у Мађарску биће донете у складу са тим. Не подржавамо пријем у Мађарску било кога зато што је држављанин Авганистана“, рекао је он.


Позивајући се на опасност од тероризма, Пинтер је рекао да је "тешко знати ко стиже као угрожен, а кога су послали талибани". То је, по њему, нешто што треба темељито истражити, како је раније предложио Еуропол - Агенција за спровођење закона ЕУ.