top of page

ПК за право послодавца на обавезну вакцинацију запослених

Поводом одлуке Владе да наложи обавезну вакцинацију свих здравствених радника у другој половини августа, Мађарска привредна комора (МКИК), која је блиско повезана са владом, израдила је предлог који би послодавцима омогућио да вакцинацију учине обавезном за њихове запослене на одређеним пословима.


Мађарска конфедерација синдиката (МАСС) саопштила је да ова идеја изазива забринутост и позвала на састанак трипартитног консултативног форума послодаваца, запослених и владе (ВКФ). У међувремену, влада саопштава да се још није посветила том питању, али да ће га размотрити ускоро.


Ласло Параг, председник коморе, за сајт за Економске вести истиче да предлог такође укључује одредбу да, ако запослени одлучи да се не вакцинише, може бити премештен на радно место на коме не угрожава своје колеге и клијенте. Председник МКИК-а сматра да је ова уредба оправдана не само са здравственог аспекта, већ да је диктирана и економском логиком: "Челници компанија се плаше да би ширење епидемије могло довести до затварања њихових предузећа, што не би могли да поднесу поново", тврди он.


Председник Мађарске конфедерације синдиката (МАСС) сматра да је тај предлог забрињавајући. У свом саопштењу, Ласло Кордаш наводи да је МАСС посвећен спречавању још једног могућег таласа гашења економије, али да не разуме зашто је председник Привредне коморе Мађарске поднео овакав предлог. План, како је рекао, подразумева да свако ко одбије да се вакцинише по налогу свог шефа може једноставно бити легално отпуштен с посла.


На свом редовном недељном брифингу за новинаре, шеф Кабинета премијера рекао је да влада тек треба да размотри предлог МКИК-а, додајући да ће влада морати да реши то питање. Гергељ Гуљаш је такође додао да би се могућност обавезне вакцинације могла размотрити посебно у сектору услуга и угоститељства, па чак и у образовању, "али би се генерално саветовало испитивање ове проблематике".

Comments


bottom of page