Платформа за подршку младима

Преко платформе „Све је океј” млади могу 24 часа дневно да добију помоћ стручњака за душу, а могу и да „четују” с посебно обученим саветницима.


Живот у социјалном карантину, школовање преко малог екрана, ембарго на дружење, изласке, ђачке екскурзије, прославе рођендана, мале и велике матуре, болест или губитак чланова породице – све је то обележило живот деце и адолесцената у претходне две године, откако је пандемија вируса корона постала немилосрдни кројач наше свакодневице. Због тога не чуде подаци изведени из истраживања Уницефа о утицају пандемије ковида 19 на породице у Србији, који упозоравају да се скоро сваком петом детету и младој особи погоршало ментално здравље.


Резултати ове студије говоре да је пандемија вируса корона оставила највеће последице на адолесценте узраста од 13 до 17 година, који потичу из породица с нижим социоекономским статусом из Београда и других урбаних центара. Чак 44 одсто њих има тешкоће с концентрацијом приликом учења, а најчешћи проблем о коме родитељи извештавају јесте раздражљивост адолесцената.

Све су то били разлози за оснивање интернет платформе „Све је океј”, која има за циљ да младима пружи релевантне и тачне информације о менталном здрављу и конкретне савете како да приступе постојећим услугама и онлајн саветовању. Рад ове платформе подржали су стручњаци Уницефа, Омладинског савеза удружења ОПЕНС, Националне дечје линије и Института за ментално здравље, а на њој се могу наћи корисне информације о проблемима с којима се млади сусрећу и провереним начинима за њихово решавање. Платформа је намењена младима узраста од 13 до 24 године, а у оквиру ње доступан је и „СОС центар”, односно линкови ка телефонима институција које пружају хитну психолошку и психијатријску помоћ младима у кризи – Центра за превенцију самоубиства и пружања емоционалне подршке „Срце”, Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић” и Националне дечје линије. Платформа „Све је океј” уједно представља и користан извор информација за родитеље, наставнике, социјалне раднике и све особе који пружају подршку младима.

Како у разговору за наш лист наводи руководитељка програма за развој адолесцената и младих у канцеларији Уницефа у Србији Станислава Вучковић, адолесценција је најбурнији период у животу младе особе, који је пандемија вируса корона додатно проблематизовала и учинила веома изазовним.

– Када су млади у питању, важно је разумети да су дневне рутине и вршњаци „чувари” њиховог менталног здравља. Смех, шала, разговор и сваки облик интеракције с другарима витални су за развој мозга адолесцената, а дневне рутине типа одлазак и повратак из школе, домаћи задаци, тренинзи, дружење с вршњацима и време проведено с породицом, помажу им да се осећају добро у својој кожи и души. Пандемија ковида 19 преко ноћи је прекинула социјалне односе који су најважнији у тинејџерском периоду и пореметила већину њихових дневних рутина – истиче Вучковићева.

Она додаје да је криза изазвана короном оголила и дигитални јаз међу ученицима и открила да постоји одређени проценат ђака који нису у стању да похађају наставу у онлајн формату јер немају ни компјутер ни паметни телефон.

– Све су то разлози због којих се ментално здравље деце и адолесцената погоршало, не само у нашој земљи већ и на целој планети. Отворен разговор јесте веома важан за ментално здравље младих, али они ретко када траже помоћ од стручних лица. Преко платформе „Све је океј” млади могу 24 часа дневно да добију помоћ стручњака за душу, а могу и да „четују” с посебно обученим саветницима – наглашава Станислава Вучковић.