Победе Фидеса на допунским изборима

Кандидат владајућих мађарских странака убедљиво је победио на недељним допунским изборима у Мохачу, чиме је смењена владавина опозиције у том граду. Како наводи изборна комисија, победа коалиције Фидес-КДНП била је још убедљивија у Карцагу, где је њихов кандидат победио са више од 90% гласова, јер главне опозиционе странке нису предложиле своје кандидате.


Габор Павковић, кандидат владајуће коалиције Фидес-КДНП, победио је на допунским изборима у Мохачу, са скоро 60 одсто гласова. Фидес је добио 7 места у локалној скупштини, чиме је обезбедио већину у том телу. Његов главни конкурент, удружење ВАН, добило је 4 мандата.


Бивши градоначелник Мохача из редова Фидеса, Јожеф Секо, који је више пута био биран на ту функцију, настрадао је у саобраћајној несрећи непосредно пред општинске изборе 2019. године. Због изборних правила, Фидес није могао да именује замену, па је тако социјалистички кандидат Ференц Чорбаи био без конкуренције. Иако је од њега затражено да се не кандидује за функцију градоначелника у овим околностима, он је то тада ипак учинио. Међутим, резултат дубоког политичког сукоба због такве Чорбаијеве одлуке, била је летошња одлука Скупштине Мохача да се распусти, због чега су у недељу одржани допунски избори.


Фидес је победио и у Карцагу, који је и раније био једно од упоришта владајућих партија. Родно место министра финансија Михаља Варге морало је да изабере новог лидера због трагичне смрти градоначелника из редова Фидеса, Ласла Добоша. Удружена опозиција је још у августу саопштила да не жели да кандидује никога против Тибора Сепешија, кандидата владајућих партија, јер је сматрала да је његова победа осигурана, што се и обистинило.