Повереница: Недопустиво жигосање оболелих, старијих и повратника у Србију

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије је осудила дискриминаторне, дехуманизујуће и законом забрањене поруке које су увредљиве, недопустиве и које представљају стигматизацију особа оболелих од коронавируса, затим старих људи и оних који су се вратили у своју земљу.Бранкица Јанковић се огласила саопштењем поводом, како је навела, обраћања грађана и честих случајева недопустивог и увредљивог говора и стигматизације особа оболелих од коронавируса, као и особа које су у већем ризику од обољевања, попут старијих и држављана Србије који се враћају из иностранства, а који су нарочито присутни на друштвеним мрежама. Јанковићева је истакла да је стигматизација оболелих особа на основу њиховог здравственог стања, посебно у условима ванредног стања, које је Србија прогласила у циљу сузбијања ширења овог вируса, недопустива, ствара конфузију код грађана и повећава њихов страх. Подсетила је да свако може да се нађе у истој ситуацији колико сутра и да разумевања код свих мора бити на највишем нивоу. "Недопустива је стигматизација старијих особа, посебно узимајући у обзир свеприсутан недопустив говор да су стари људи бескорисни, неспособни, слаби и да није никаква трагедија и уколико их буде мање", навела је Јанковићева.

Овакав став, рекла је, не само да је у супротности са Уставом и Законом о забрани дискриминације, већ представља потпуно одсуство разума, разумевања и солидарности са нашим најстаријима. Како је саопштила, мере које је Србија предузела у циљу спречавања ширења вируса, међу којима је и мера ограничења кретања, уведене су управо у циљу заштите живота старијих, а не због тога што су њихови животи мање вредни.

Подсетила је да су старије особе у највећем ризику од заразе и тешких компликација које могу настати, а да најмање што можемо у овом тренутку да урадимо за себе и за друге је да смањимо социјалне контакте и кретање. Поводом стигматизације српских држављана који су се у протекле две недеље вратили у земљу из иностранства, повереница је нагласила да су они држављани Србије, да нису прекршили ниједан закон и да имају право да се врате у своју земљу и да као сви остали грађани поштују мере изолације и све остале прописане мере.

Јанковићева је истакла да је пандемија показала рањивост читавог света, међусобну повезаност и зависност и истакла да је сада тренутак за максималну солидарност. Закључила је да је показивање људскости најтеже, али и најважније у тренуцима оваквих глобалних изазова.