Повластице за вакцинисане грађане

Уколико се обистине најаве Горана Весића, заменика градоначелника Београда, грађани вакцинисани против ковида-19 ускоро ће имати разне привилегије.


Од следеће недеље биће им омогућено да купују карте за позоришта и фестивале с попустом од 30 одсто, а планирано је да се у јуну на Ташмајдану одрже два концерта којима ће моћи да присуствују само они који су имунизовани. Весић је објаснио да је погрешна теза да се тиме деле грађани.


– То је као поставити питање зашто пушачи да не пуше у ресторанима за непушаче. Да ли Грчка својом одлуком да потпуно вакцинисани могу ући крши права грађана? Нико не дели грађане. Они који су се вакцинисали показали су одговорност према себи и друштву – рекао је Весић.


А шта на ову тему кажу лекари? Професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање ковида 19, сматра да је овде реч о веома комплексном, етичком и правном питању. Велики број људи сматра да вакцинисани треба да имају привилегије и да ће то бити додатни мотив за имунизацију, јер те особе не размишљају само о себи већ и о особама из свог окружења.


– Ко се вакцинише, показује солидарност с друштвом у коме живи. Зато идеја о привилегијама има своје оправдање. Али, с друге стране, треба строго пазити на Устав и законске прописе, на људска права, јер има и људи који из одређених здравствених разлога не могу да приме цепиво. Неко је, једноставно речено, можда алергичан на састојке вакцине. Такође, треба мислити на младе јер се вакцине за сада не дају млађима од 18, односно 16 година, у зависности од цепива. Не смемо да дозволимо да се огрешимо о нечија људска права – сматра др Тиодоровић.


Наш саговорник истиче да би онима који не могу да приме вакцину или су млађи од дозвољене границе за имунизацију требало омогућити да на догађаје, концерте или утакмице могу да иду с вакцинисанима, али уз приложени негативан ПЦР тест.


– У Шпанији је одржан концерт на коме је било 5.000 вакцинисаних људи. И у Великој Британији и Израелу се дозвољава да на разна места, у кафиће и ресторане, могу да иду вакцинисани. Али томе треба приступити на прави начин и добро припремити правила, заснована на етици. Не можемо ми да препишемо израелски модел јер је код нас другачији менталитет људи. Вакцинисани би требало да имају сертификат или зелени пасош и на основу тога да могу да путују, учествују у разним свечаностима, концертима и спортским манифестацијама. А они који нису имунизовани треба да донесу ПЦР тест или антигенски брзи тест. Ускоро ћемо имати брзе тестове који ће бити поузданији и где ће се резултат знати за 15 минута. Мени се допало како је један хотел на Старој планини осмислио додатне попусте за вакцинисане. Менаџер тог хотела је вероватно размишљао како жели да има сигурност у свом објекту и да је боље да ту буде што више вакцинисаних. А они који нису добили цепиво доносе негативан тест – напомиње др Тиодоровић.


За многе људе мотивација за вакцинацију је, осим да се не разболе од ковида 19, била и најава да ће Грчка и друге земље омогућити летовање за имунизоване било којим цепивом. За оне који то нису, мораће да се ради тестирање, које би за четворочлану породицу коштало око 300 евра.


– То може да буде мотив за вакцинацију јер има и авио-компанија које најављују такве услове. Знао сам да ће неке државе морате да попусте и да неће бити реално да само примају вакцинисане с цепивима која су одобрена у ЕУ. То је због тога што нема на тржишту довољно вакцина које они сматрају својим. Сада и Немачка тражи да се код њих омогући коришћење руске вакцине – наводи епидемиолог Тиодоровић.


А шта би још држава требало да уради да се омасови вакцинација и где се греши? Наш саговорник нема дилему – потребно је имати добру кампању за вакцинацију, што је тренутно најслабија карика. Недостаје јака медијска кампања, која мора да буде агресивнија у позитивном смислу, а у којој би се људима ставило до знања колико је значајно да се вакцинишу.


– Ми тренутно имамо четири-пет спотова с успешним глумцима. Треба ангажовати и уметнике и спортисте и познате личности, али и обичне људе из народа. Треба снимити и младе људе, студенте, који су вакцинисани, да то виде њихови вршњаци који се двоуме – додаје наш саговорник.


Стручњаци сматрају да ће се одазив за вакцинацију повећати када буде заврнуо рукав и председник Србије Александар Вучић. Професор Тиодоровић очекује да ће тада код грађана свакако порасти интересовање за имунизацију и да ће код одређеног броја људи то бити својеврсни позив да се и они одазову за вакцинацију.


– Не могу да говорим о цифрама на колико ће грађана то утицати, али ће сигурно то бити важан корак за оне људе који кажу: „Ако је председник спреман да прими вакцину, зашто не бих и ја” – мишљење је др Тиодоровића.


До сада је у Србији две дозе вакцина добило више од милион грађана, а стручњаци сматрају да би било неопходно да се имунизује више од три милиона људи како би се стекао колективни имунитет.