top of page

Пожега домаћин 17. "Интеракције"

Приводе се крају припреме за предстојећу 17. „Интеракцију” (од 8. до 24. августа), летње окупљање младих филмаџија из света и њихов рад у западној Србији, на снимању документарних филмова, у организацији пожешког НФЦ „Филмарт”.Посебност ове „Интеракције” јесу три програмске целине: поред две устаљене, студентског филмског кампа и радионице документарног филма, први пут ће бити одржан „Интеракција”, фестивал кратког документарног филма.


У „Филмарту” истичу да је окупљање младих документариста на међународном филмском кампу програм који доживљава своје 17. издање, а у оквиру кога ће 15 студената филмских академија из света учествовати у продукцији три кратка документарца, снимана у Ужицу, Чачку и Пожеги. Камп се реализује од 2006. и од тада је, у циљу промовисања кратког документарног филма и размене знања и искуства кроз рад у мултинационалним екипама, окупио више од 260 учесника из више од 60 земаља. Они су снимили 53 документарна филма и освојили више од 20 награда на филмским фестивалима широм света.


– Посебан успех постигао је филм „Долина владара” младог израелског редитеља Ефима Грабоја (овогодишњег ментора кампа „Интеракција”), који је 2019. био у номинацији за најбољи краткометражни документарни филм престижне Међународне документаристичке асоцијације (ИДА) – истичу у „Филмарту”.


Што се тиче радионице документарног филма, овог лета се овде одржава од 17. до 24. августа. То је интензивни седмодневни програм који укључује предавања из области креативног документарног филма, панел дискусије, консултације са туторима и другим учесницима, као и развој шест одабраних најуспешнијих пројеката учесника радионице у оквиру програма „Док ин прогрес”.


– Предавачи овогодишње радионице су документаристи са вишегодишњим међународним искуством Рада Шешић и Владимир Перовић, који ће заједно са редитељем Марко Грбом Синг бити и тутори у оквиру програма „Док ин прогрес”. Тај едукативни програм покренут је 2011. под називом Међународни мастерклас документарног филма „Интердок” и до сада га је похађало 128 учесника из 46 држава. Предавачи су били истакнути документаристи из Србије и региона: Желимир Жилник, Владимир Перовић, Драган Елчић, Небојша Слијепчевић и Младен Матичевић – наводе организатори „Интеракције”.

コメント


bottom of page