top of page

Позив Украјини да поштује права мањина

Парламент у Кијеву би требало да следи предлоге Европске комисије о третману националних мањина, каже државни секретар за националну политику Јанош Арпад Потапи, уз оцену да је нови украјински закон корак уназад.Потапи је оценио да је за жаљење то што је председник Украјине потписао нови Закон о националним мањинама, који додатно ограничава права националних заједница, укључујући Мађаре који живе у Закарпатју. Док Мађарска спроводи највећу хуманитарну операцију у својој историји за помоћ избеглицама из Украјине, права националних мањина у Украјини се додатно ограничавају, истакао је он.


Напоменуо је да је Европска комисија 17. јуна 2022. у свом ставу о давању статуса кандидата Украјини, изложила седам препорука тој земљи. Према наводима Комисије, Украјина би требало да „заврши реформу правног оквира за националне мањине која је тренутно у припреми, као што је препоручила Венецијанска комисија, и да усвоји хитне и ефикасне механизме за имплементацију“.


Према речима државног секретара, украјинско законодавство није узело у обзир препоруке Европске комисије и није се укључило у садржајан дијалог са националним мањинама. Он је додао да нови правни акт садржи и низ корака уназад, у односу на Закон о националним мањинама из 1992. године.


Потапи је истакао да Мађарска разуме и подржава напоре Украјине за интеграцију у ЕУ, али скреће пажњу да закони који се усвајају у процесу интеграције морају бити засновани на европским вредностима и међународним стандардима. Он је рекао да се мађарска влада нада да ће до коначног усвајања новог закона „Украјина наставити да ради на доради текста, на основу препорука националних мањина које живе на њеној територији и Венецијанске комисије и да ће израдити закон који ће несумњиво показати њену посвећеност Европској унији и гарантовању права националних мањина.”

Comments


bottom of page