Поклони мађарске компаније Новосађанима

Посредством Привредне коморе Војводине (ПКВ), мађарска компанија "Лимитлес" поклонила је десет апарата за механичку вентилацију Клиничком центру Војводине (КЦВ) у Новом Саду.

Вршилац дужности директора те здравствене установе, др Едит Стокић, истиче да је то од немерљиве важности у тренутку када ти апарати спасавају људске животе у јеку епидемије корона вируса. "Ови апарати ће у значајној мери унапредити наш рад, поготово што се већ годину дана боримо са ковид-19 вирусном инфекцијом. Могу само да се захвалим донатору и да кажем да ће ови апарати олакшати рад свих наших здравствених радника", казала је Стокићева, приликом свечаног уручивања донације вредне око 400.000 евра. Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић је навео да ће нових 10 респиратора бити значајно за здравствени систем северне покрајине у целости. "ПКВ је везама у региону остварила овај контакт, нарочито радећи са привредним коморама у Мађарској и ова донација је резултат наших контаката са Привредним коморама Будимпеште, Печуја и Сегедина", навео је Вучуревић.

Нада се успешној сарадњи са донаторима и у будућности, јер, према његовим речима, та мађарска фирма је изузетно респектабилна и планира долазака на тржиште Србије. Коментаришући робну размене Србије и Мађарске, Вучуревић је истакао да је у сталном расту, а то је резултат политичких, економских и пријатељских односа са Мађарском: "Прошле године у односу на 2019, промет између две државе је био око две милијарде евра, што је око 10 одсто више у односу на претходну годину", казао је председник ПКВ-а.

Посебно је истакао да је размена само територије АП Војводине са Мађарском у току 2020. године на нивоу од око 800 милиона евра, односно чак за 15 одсто више него годину дана раније. Вучуревић је додао да су привредни трендови такође позитивни, истакавши да је забележен раст промета са Мађарском у прва три месеца текуће године од неких пет одсто. Мађарска компанија "Лимитлес", између осталог, бави се и производњом респиратора. Уместо да продају, одлучили су да донирају 10 респиратора баш у АП Војводину, јер су, како је навео комерцијални директор те комапније Левенте Бочи, остварили добре контакте са представницима војвођанских Мађара.

Он је навео да је реално очекивати долазак његове фирме у Србију у најкраћем временском року, док је председник ПКВ-а навео да поред ове компаније, у Србију стиже још неколико великих инвестиција из Мађарске. Заједно са 10 донираних респиратора, КЦВ тренутно на располагању има више од 350 респиратора, а такве апарате за механичку вентилацију, та здравствена установа је током епидемија коронавируса, дистрибуирала и многим болницама на подручју Војводине.