Полиција кажњава непослушне грађане

Мађарска полиција је изрекла новчане казне и поднела кривичне пријаве против грађана који су у више наврата кршили мере ванредног стања, уведеног због корона вируса, саопштио је данас Оперативни одбор који координира мере против епидемије.Полиција је на територији Мађарске издала 187 упозорења грађанима који су прекршили ограничење у погледу кратања, изрекла 70 новчаних казни и поднела 162 тужбе, рекао је Тибор Лакатош, шеф Центра за хитне случајеве. Он је додао да ће грађани који поновљеним проблематичним понашањем крше правила ванредног стања, бити новчано кажњени или судски процесуирани. Млади се често окупљају на јавним површинама и таква дружења треба свести на минимум, додао је.


Што се тиче „заповедника“ који су именовани у болницама почетком ове седмице, Лакатош је рекао да они нису пријавили озбиљне прекршаје који би угрозили здравствене службе. Коментаришући праксу да затвореници израђују заштитне маске за лице, најавио је да ће бити уведене нове производне линије, како би се значајно повећали производни капацитети.


Према његовим речима, власти су до сада наредиле карантин за 10.668 грађана, а поштовање те мере је контролисано око 78.000 пута. Пријављено је укупно 418 прекршаја, издато 36 упозорења, изречено 211 новчаних казни и покренут судски поступак у 341 случају. Лакатош је додао да су због довођења људи у заблуду покренута 32 кривична поступка, 22 за узнемиравање јавности и 29 за превару.