Помоћ Мађарима у региону и дијаспори

Посебним програмом владе Мађарске, који је намењен нормализацији живота после пандемије, обезбеђена су бесповратна средства у укупном износу од 1,5 милијарди форинти (4,3 милиона евра) за 1.464 етничке мађарске организације у региону и дијаспори.


Новац је намењен покривању оперативних трошкова, куповини средстава за рад и развојним пројектима, рекао је државни секретар Арпад Јанош Потапи на конференцији за новинаре. Потапи је представио понуде које су изабране на конкурсу, од укупно 3.223 подносиоца пријава, додајући да се грантови крећу између 300.000 (приближно 856 евра) и 5 ​​милиона форинти (приближно 14.200 евра). Рекао је да је 795 добитника из Румуније, 173 из Словачке, 118 из Украјине, 36 из Словеније, 35 из Хрватске, 98 из Србије и 209 из шире мађарске дијаспоре.


Пројекти којима се помажу Мађари у окружењу и дијаспори, имају за циљ развој у областима образовања, религије, спорта и других активности у заједници, рекао је овај званичник: "Мађарска влада посвећена је пружању помоћи етничким Мађарима у очувању њиховог мађарског идентитета, а сунродници у региону и дијаспори могу се ослонити на мађарску владу када је у питању поновно покретање активности, након епидемије корона вируса", рекао је Потапи.