Пооштрени услови за усвајање деце

Мађарски закон који забрањује да усвајање деце од стране самохраних родитеља, осим у слчајевима које лично одобри ресорни министра, ступио је на снагу у понедељак и наишао на оштре реакције дела јавности.Иако министарка за породицу Каталин Новак сматра да могућност да самци усвајају децу и даље постоји, Организација мађарских породица "Дуга" саопштила је да су нова правила јасно усмерена против њих. Они траже повратак претходног закона и тврде да су деца овим променама доведена у неповољан положај, а самохрани родитељи дискриминисани.


Према изменама закона које је прошле јесени предложила министарка правде, дете, изузев рођака, могу да усвоје само брачни парови, "како би усвојена деца могла да одрастају у заиста дуготрајној заједници љубави“, стоји у новом закону. У свим другим случајевима, министар за породицу може да одобри изузетак од тог правила.


Критичари закона сматрају да су га донели политичари уместо стручњака и да је то недопустиво. Такође тврде да је реч о дискриминаторским мерама према самохраним родитељима и онима који живе у регистрованим партнерствима, због чега најављују протесте.