Пораст броја заражених и у Мађарској

Број нових инфекција корона вирусом и смртних случајева услед инфекције вирусом корона, у Мађарској достигао је рекорд током викенда, са највећим порастом од почетка четвртог таласа пандемије, званични су подаци мађарске Владе.


Оперативни штаб за борбу против епидемије саопштио је да је у последња три дана инфекција потврђена код 1.492 особе, док је 31 особа умрла. Овим је укупан број заражених достигао 824.876, док је умрло 30.230 лица.


Иако су најновији бројеви далеко испод оних регистрованих током претходних таласа, ови подаци одржавају спори тренд погоршавања. У међувремену, у суседним Србији и Румунији дошло је до наглог погоршања епидемиолошке ситуације, напомиње Ројтерс.


Kористећи милионе доза руске вакцине “спутњик В” и кинеске “синофарм”, заједно са вакцинама са Запада, Мађарска је првобитно била предводница вакцинације у ЕУ. Међутим, након што је готово пола популације вакцинисано, темпо је успорен упркос сталним апелима владе премијера Виктора Орбана.


Према последњим подацима, 5,66 милиона Мађара потпуно је вакцинисано у држави од око 10 милиона становника, а 804.000 примиле су и додатну, трећу дозу.


Мађарска је ушла у четврти талас пандемије без значајних рестрикција и широм земље, тако да су отворени кафићи, ресторани и школе. Ношење маске обавезно је само у болницама и другим здравственим установама.