top of page

Портал Index тврди да је у опасности

Водећи мађарски интернет портал саопштио је да су уредништво тог медија и његова независност угрожени због покушаја реорганизације који би могао да наруши новинарски интегритет те куће.

Портал Index померио је свој "барометар независности", успостављен 2018. године после промене власништва, са "независан" на "у опасности", уз објаву да су "особље и независност у великој опасности". Index је међу бројним независним медијима који су претрпели финансијске тешкоће и чија је слобода деловања ограничена тежњом премијера Виктора Орбана да контролише све већи део медија у Мађарској.


Док тај портал није навео детаље о могућој реорганизацији, други независни портал 24.hu навео је данас да ће делови Indexa бити предати спољним компанијама (аутсорсинг), чиме ће редакција практично бити распуштена.


Бизнисмен Миклош Васији, блиско повезан с трансформацијом мађарских медија претходних неколико година, рекао је крајем марта да је купио удео од 50 одсто у компанији Индамедија која продаје рекламе Indexa.


Према овогодишњем глобалном истраживању Репортера без граница, Мађарска је по питању слободе медија пала два места, на 89. од листи 180 земаља. Пре седам година била је на 56. месту.

Comments


bottom of page