top of page

Посао за све који су га изгубили ових дана

"Спремни смо да запослимо 200.000 оних грађана који су због корона вируса остали без посла, а ако буде потребе, проширићемо те капацитете", рекао је мађарски премијер у интервјуу Радио Кошуту.Коментаришући пад индустријске производње у марту, мађарски премијер Орбан је рекао да ће се стање економије још више погоршати, јер „цео април био ужасан". Он очекује да ће и економски показатељи за мај бити лоши, мада незнатно бољи, а да ће цифре за јуни вероватно показати значајно побољшање. "Нама је сада приоритет очување постојећих радних места и отварање нових. Спремни смо да запослимо 200.000 оних који су због корона вируса остали без посла, а ако буде потребе, проширићемо те капацитете", рекао је мађарски премијер и додао да је до данас запослено нешто мање од 100.000 радника који су изгубили посао због епидемије. До сада се, према његовим речима, око 160.000 људи обратило држави за помоћ након губитка посла. Влада, како је рекао, има обавезу да им пружи прилику за нови посао. Он је позвао на нова инвестирања ради економског развоја, напомињући да ће то омогућити отварање нових радних места. Обећао је да ће влада финансијски подржава нове инвестиције из посебног фонда.


„Ми градимо економију засновану на радној снази и стога је наш фокус на отварању нових радних места. Управо таква политика помогла је да се држава спасе 2010. године, па ћемо тако радити и овог пута. Мађарска ће се наћи на путу економског успеха брже него што данас многи мисле“, додао је Орбан. Према његовим речима, даље ублажавање ограничења која се односе на корона вирус неће бити на дневном реду пре краја следеће недеље: "Став стручњака је да, све док број умрлих не почне да пада, треба да будемо опрезни око поновног отварања Будимпеште“, додао је. На питање да ли би школе требало поново отворити пре летњег распуста, који почиње 15. јуна, Орбан је рекао да није видео „неко велико интересовање да се то догоди". Ако буде инсистирања, влада ће размотрити поновно отварање школа, рекао је он и похвалио јавни образовни систем.


По њему, прелазак на дигитално образовање показао се функционалним: "Просветари у Мађарској поставили су се према овом задатку као нигде другде у Европи“, рекао је Орбан.

Comentarios


bottom of page