Посебне мере продужене до 1. јануара

Мађарски парламент усвојио је амандман о продужењу посебног правног поретка и посебних мера, уведених због пандемије корона вируса, до 1. јануара 2022. године. Амандман је усвојен са 222 гласа за, 25 против и без уздржаних.


Влада је саопштила да је њен предлог усмерен на "заштиту живота и здравља мађарског народа, као и на ублажавање економске штете узроковане пандемијом, уз очување радних места". Мере заштите у последњих годину и по показале су да је ванредни и привремени правни оквир, који је претходно усвојен, успешно служио овим циљевима, сматра влада.


Током парламентарне расправе, Пал Волнер, државни секретар Министарства правде, назвао је продужење посебног правног поретка „апсолутном нужношћу“ како би се омогућило ефикасно и брзо доношење одлука и флексибилан одговор на изазове током пандемије. Он је рекао да се нове варијанте вируса корона "шире брзином без преседана", што је захтевало даље мере како би се осигурала ефикасна заштита у земљи.


Парламент је у мају продужио посебне мере до 5. октобра, тако да је сада реч о другом продужењу посебног правног поретка.