Посланица кажњена са 27.000 евра

Посланици Мађарског парламента, чију двотрећинску већину чине посланици владајућих партија Фидес-KДНП, изгласали су високу казну за посланицу Парбеседа (Дијалога) Тимеу Сабо, због комбиновања кинеске заставе са Фидесовим логом, након расправе о оснивању Универзитета Фудан у Будимпешти.


Опозициона политичарка Тимеа Сабо мораће да плати казну од око 9,7 милиона форинти (27.000 евра). Она је 15. јуна ове године седници парламента присуствовала у мајици на којој је кинеска застава била у комбинацији са логом Фидеса, док је заставу са истим амблемом поставила на спољну страну говорнице са које се обратила посланицима. Она је на тај начин протестовала против доласка Универзитета Фудан у Будимпешту, док је други копредседник њене странке, актуелни градоначелник Будимпеште Гергељ Kарачоњ преузео водећу улогу у протестима против потеза владе који ће, по њиховом мишљењу, бити предузети на штету планиране градње Студентског града.


У образложењу одлуке о казни стоји да је копредседница Парбеседа прекршила кућни ред и да су њени поступци довели до ремећења нормалног тока седнице парламента. Како се наводи, ометала је и говор државног секретара, који је покушавао да јој одговори. "Осим тога, ово није био први пут да је морала да буде санкционисана у овом парламентарном циклусу", наводи се у саопштењу.


Kазна за Тимеу Сабо је у висини осам основних бруто месечних плата посланика, која тренутно износи 1.211.000 форинти (3.340 евра). Kазна је такође око 22,5 пута већа од просечне бруто месечне плате у Мађарској, која је у јулу износила 433.700 форинти (1.196 евра).


Kоментаришући ову одлуку, Тимеа Сабо је написала да је поставила заставу јер су „планираним увозом Универзитета Фудан, Орбан и Фидес постали огранак Kомунистичке партије Kине“. Она каже да ће се, без обзира на ову и будуће казне, и даље борити против Орбана који, како је рекла, има намеру да земљу претвори у кинеску колонију.