Послови бившег градоначелника под лупом

Донедавни градоначелник Будимпеште, фидесовац Иштван Тарлош, позвао је надлежне да истраже свих осам капиталних пројеката за које актуелна Скупштина града тврди да су коруптивни послови.Након што је Скупштина Будимпеште најавила да ће основати тело за истраживање неколико случајева за које се сумња да су били предмет корупције у последњих неколико година, док је Тарлош водио град, он је одлучио да поднесе захтев полицији и тужилаштву да испитају истинитост оваквих навода.


У интервјуу провладином дневном листу "Мађар Немзет", Тарлош напомиње да су пројекти, међу којима су и изградња четврте линије метроа, градња пословне хале "Бална" и зграде термалног купатила "Рац", добрим делом наслеђе претходне социјалистичко-либералне власти. Нова градска власт га, такође, терети и за наводну корупцију приликом реализације пројекта развоја система електронских карата за јавни превоз.


Бивши градоначелник Будимпеште сматра да се градска управа "користи изразом осумњичени за корупцију како би одвратила пажњу јавности са чињенице да девет месеци, колико је на власти, није могла ништа да постигне, нити са се припреми за изборе 2022. године."


"Ако су већ сигурни да су ти јавни тендери и трансакције били коруптивни послови, требало би да поднесу тужбу и да се поведе истрага. Учинио сам то уместо њих ових дана, у полицији. Не желим хипотетичку расправу, морамо да рашчистимо ситуацију “, нагласио је бивши градоначелник.