Постигнуто решење за заштиту Дечана?

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић објавио је на Фејсбуку одлуку Савета за надгледање заштићених зона, којом је "усвојен аранжман за заштиту манастира" од градње међународног пута, а која је, како је навео, обезбедила поштовање закона.


Како је написао Сава Јањић, том одлуком Савета за спровођење и надгледање заштићених зона усвојен је аранжман који ће заштитити манастир од градње међународног пута, који ће ићи заобилазницом ван заштићене зоне, а с друге стране омогућити рехабилитацију постојећег пута кроз зону за локалну употребу становника Дечана. „Процес ће ићи синхронизовано и под међународним мониторингом. Тиме је обезбеђено поштовање закона, на чему је наша Црква од почетка инсистирала”, навео је Јањић.

У одлуци Савета за спровођење и надгледање (ССН) наводи се да је одржан 9. новембра у Приштини, преноси портал "Косово онлајн".

„ССН је усвојио аранжман о рехабилитацији путева у општини Дечани у сагласности са релевантним законом косова бр 03 / Л- 039 о специјалним заштићеним зонама (СЗЗ) од 15. јуна 2008. године. Овај аранжман укључује синхрони развој међународног обилазног пута изван граница СЗЗ и локалног пута унутар СЗЗ”, наводи се у одлуци.

Циљ аранжмана је подстицање односа међу заједницама кроз заштиту верског културног наслеђа и јачање економског развоја општине Дечане, као и самог региона.