top of page

Потапи: Наставак бриге за Мађаре у Карпатском басену

Државни секретар за националну политику Jанош Арпад Потапи обећао је у Одбору за националну кохезију Народне скупштине да ће наставити политику према Мађарима у окружењу, вођену у протеклих дванаест година. Он је истакао да се "границе мађарске нације и државе нису поклапале у протекле 102 године" и да стога мађарска влада мора да води рачуна о Мађарима који живе ван граница."Мађарски народ је сада поново уједињен у јавном праву, јер је више од милион и 150 хиљада људи који живе у околним земљама поново добило мађарско држављанство. Заједнице су обновљене, а успостављене су јаке институције у Србији, Украјини, Словачкој, Румунији и у удаљенијој дијаспори. До сада је завршена изградња и реновирање 900 вртића и јаслица. Помоћ за образовање коју је послала влада у Будимпешти стигла је до 225.000 ученика из иностранства", рекао је Потапи и потврдио да ће се износ конкурсних средстава повећати 2023. године.


Програм „Без граница“ је такође поново покренут и дата је подршка бројним културним програмима, кроз које је подржан рад рад 123 организације мађарске мањине у суседству и Мађра у дијаспори. Покреће се и нови програм стипендирања младих људи из дијаспоре за образовање у Мађарској, рекао је државни секретар и изнео податак да је од 2015. године покренуто неколико великих програма економског развоја, за више од 60.000 предузетника којима је исплаћена 201 милијарда форинти (480 милиона евра) из развојних фондова. Све то је резултирало са више од 390 милијарди форинти инвестиција у Карпатском басену, каже Потапи.


"До сада се за тзв. породиљску подршку пријавило 42.000 породица из иностранства, за ваучер за бебе пријавило се 38.000, а уручено је 20.000 комплета за бебе. Закарпатски социјални програм је настављен за 8.200 људи. Међутим, украјински званичници настављају да чине непријатности тамошњим Мађарима, укључујући рушење статуе у Мукачеву, у октобру. Ова акција је нечувена, неприхватљива и неправедна према онима који су примили украјинска интерно расељена лица. Тај потез је такође увреда за Мађарску", истакао је он и указао на широку подршку украјинским избеглицама, приметивши да на највишем нивоу власти није изречена "ни једна једина захвалност за ову помоћ".


Потпредседник споменутог одбора Жолт Молнар (МСП) рекао је да је мађарска влада била можда толерантнија него што је требало по овом питању и да види простор за побољшање у дипломатским корацима које је предузела.

Comments


bottom of page