top of page

Потврђена угроженост Високих Дечана

Манастир Српске православне цркве на Косову и Метохији Високи Дечани сврстан је на листу седам најугроженијих локалитета у Европи за 2021. годину, објавила је данас Паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра.


Листа седам најугроженијих локалитета објављена је путем видео конференције, а како је изјавио извршни потпредседник Европа Ностре Гај Клаус циљ листе је да упозори на озбиљне претње са којима се суочавају те локације.

Осим Високих Дечана, на листи су се нашле и аустријска Ахензе железница стара 133 године, историјско гробље Мирогој у Хрватској, пет грчких острва на југу Егејског мора, ренесансни врт Ђусти у Верони, зграда централне поште у Скопљу и црква у стени Сан Хуан у Кантабрији у Шпанији.

„Од изванредног средњевековног манастира до изузетног ренесансног врта, од индустријских и модерних грађевина до култних пејзажа, ова места су важно сведочење наше заједничке прошлости, сећања и идентитета”, рекао је он.

Европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марија Габријел изјавила је поводом објављивања листе да је културно наслеђе Европе „наша прошлост, садашњост и будућност”.

„Оно заслужује нашу највећу пажњу и заштиту. Кроз седам најугроженијих програма стављамо у центар пажње европско наслеђе, подижући свест и отварајући пут за одрживу будућност одабраних локација”, рекла је она.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић изјавио је данас да се нада да ће то што се манастир нашао на листи седам најугроженијих локалитета допринети заштити српског наслеђа на КиМ.

„Дубоко сам уверен да ће то значајно допринети заштити нашег осетљивог наслеђа на Косову и подићи свест да је културно наслеђе намењено томе да нас више повеже него раздвоји”, написао је Јањић на Твитеру.

Како је навео, европско културно наслеђе је мозаик различитих културних наслеђа са њиховим различитим идентитетима и историјом: „То заједно чини мозаик нашег заједничког блага и чини га толико вредним и важним за све нас, без обзира на нашу локалну традицију. То значи Европа”, написао је он.

Листу од седам најугроженијих локалитета за 2021. годину сачинио је Одбор Европа Ностре од 12 предлога који су ушли у ужи избор од стране међународних стручњака, а избор је извршен на основу изузетног значаја наслеђа и културне вредности сваке од локација, као и на основу процене опасности са којом су суочене.

Изабраних седам локација испуњавају услове за грант Европске инвестиционе банке (ЕИБ) до 10.000 евра које ће им ЕИБ доделити као би им помогла у спровођењу договорених активности које ће допринети спашавању угрожене локације.

Komentarze


bottom of page