Потврђене разлике у квалитету истих производа

Прехрамбени производи који се продају у Мађарској, разликују се по квалитету од оних истог назива, који се могу наћи у Немачкој и Аустрији. Мађарска Национална управа за безбедност хране (НЕБИХ) годинама је испитивала различите производе у двема западним земљама и Мађарској, како би утврдила има ли разлике у квалитету хране. Више од четвртине производа показало је значајне разлике.


Истраживање спроведено 2017. године показало је да међународне прехрамбене компаније испоручују западноевропским купцима исте производе различитог квалитета, у односу на оне у централној и источној Европи. Након тога, мађарска влада одлучила је да истражи проблематику производа лошијег квалитета које продају мултинационалне компаније у Мађарској, са становишта заштите потрошача и сигурности хране.


Истраживање је укључивало испитивање стотина узорака из продавница у трима земљама, а истражен је квалитет више од 100 различитих производа. Агенција је открила да заиста постоје разлике у квалитету хране међу државама чланицама ЕУ, при чему су веома велика одступања потврђена код 25,6 одсто испитаних производа.


Разлике у квалитету могу се, како је наведено, приписати различитим националним прописима, употреби локалних састојака и различитом производном окружењу. Производи са приватном етикетом чине посебну категорију, коју карактерише чињеница да су произведени у складу са захтевима дате земље.


НЕБИХ истиче да је главно питање у будућности које разлике могу бити легалне или неопходне и како на одговарајући начин обавестити потрошаче о њима.