top of page

Потврђен наставак радова у Пакшу

Преговори мађарског премијера Виктора Орбана и генералног директора руске државне корпорације „Росатом“ Алексеја Лихачова о изградњи нових блокова нуклеарне електране „Пакш“ одржани су у Будимпешти, саопштио је портпарол мађарског премијера Берталан Хаваши.Према његовим речима, у преговорима су учествовали и заменик „Росатома“ Kирил Kомаров и министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто, који се раније састао са руском делегацијом и изјавио да ће ускоро почети припремни радови за изградњу нових блокова.


Раније је Лихачов рекао да се изградња првог темеља за нове блокове нуклеарне електране „Пакш-2“ у Мађарској са учешћем Русије планира за јесен 2023. године. Мађарски министар је крајем марта саопштио да је у телефонском разговору уверио Новака да ће мађарска влада и даље блокирати санкције против нуклеарне енергетике.


Са своје стране, руски вицепремијер је, према Сијартовим речима, изјавио да ће се испоруке нафте и гаса из Русије у Мађарску одвијати непрекидно, упркос санкцијама.


Kрајем 2014. године Русија и Мађарска су потписале документе о изградњи нових енергетских блокова у нуклеарки „Пакш“, у складу са најсавременијим светским стандардима. Русија је, како је тада саопштено, Мађарској одобрила државни кредит до десет милијарди евра, а планирана укупна вредност радова била је 12,5 милијарди евра.У Пакшу се тренутно производи скоро половина целокупних потреба електричне енергије у Мађарској, а након пуштања у рад две нове јединице, тај удео ће се удвостручити. Руководство Мађарске је више пута наглашавало да је нуклеарна енергија начин да се осигура енергетска безбедност земље.

Comments


bottom of page