Почела вакцинација старијих грађана

Вакцинација првих 1.000 грађана, старијих од 75 година, који су се пријавили преко портала еУправа, почела је данас у Београду.


У Дому здравља Нови Београд, међу првима је вакцину примио и 91-огодишњи Владислав Јефтић, који се, каже, пријавио већ првог дана. Он је примио Фајзерову вакцину, али, како је додао, није бирао, јер му је свеједно коју ће вакцину примити: „Нисам имао дилему када сам се пријавио. Ово је најбољи начин да се човек заштити. Заштита ће бити пуна после 15 до 20 дана када буде ревакцинација”, рекао је Јефтић, јавља Танјуг.


Првог дана када је почела пријава за вакцинацију преко еУправе (11. јануара) син га је пријавио за вакцинацију и јуче је стигао телефонски позив из Дома здравља Нови Београд да дође јутрос да се вакцинише. Данас у 10 сати почела је вакцинација против коронавируса у домовима здравља на Вождовцу, Врачару, Земуну, Звездари, Савском венцу, Старом граду, Палилули, Новом Београду, Чукарици и Раковици. Вакцинација грађана старијих од 75 година који су се пријавили преко еУправе наставља се и сутра широм Србије.


Државни секретар Министарства здравља Александар Стефоски каже да су едуковани тимови за апликовање вакцине, а да су најстарији суграђани данас позивани у различитом временском периоду како се не би стварала гужва. Процедура је таква да сваког кандидата пре вакцинације прегледа лекар опште праксе.


„Сутра се наставља вакцинација у осталим градовима у Србији – Нови Сад, Ниш, Чачак... где ће се на одређеним пунктовима обављати имунизација. Вакцина иде по одређеном плану и даје се у континуитету”, рекао је Стефоски, који је навео навео да цепива има довољно и да стиже периодично онако како је планирано.