Почела настава на даљину

И у Србији и у Мађарској је, због епидемије корона вируса, почела настава на даљину. Уместо у клупама са вршњацима, ђаци седе пред телевизијским екраном или испред својих рачунара. Неки наставни садржаји су спремни, многи су у припреми, систем није савршен, али функционише.Прве ТВ лекције из српског језика и математике које су јуче гледали основци углавном су раније већ прешли са својим учитељима и наставницима у школи. Обнављање градива послужило је за упознавање са новим системом образовања. Уходавају се деца, родитељи и просветни радници истовремено. Док су ђаци пратили час на РТС 3, родитељима су стизала додатна упутства учитеља који раде од куће.


− Надам се да су сви одгледали часове. То смо радили, али су таман обновили научено... Из српског прочитати текст „Први дан у школи”. У свесци нека напишу наслов и име писца. Знају они како то радимо... Шта је драмски текст и лица нека препишу у свеску писаним словима. У слободно време нека вежбају читање по улогама... Из математике следи одузимање једноцифреног од двоцифреног броја. У књизи је поступак рачунања јасно објашњен, нека погледају... Урадити 47. и 48. страну − писала је једна учитељица родитељима првака којима предаје у београдској ОШ „Јован Поповић”.


У ванредним околностима одељенским групама на друштвеним мрежама придружиле су се и оне разредне старешине које до сад нису желеле да у сваком тренутку буду доступне родитељима ученика. Сада су у обавези да буду у свакодневном контакту, прате и у електронски дневник или писане белешке евидентирају одгледане ТВ лекције и друге образовне садржаје, као и напредовање ученика.


Да ли су и у којој мери школарци савладали градиво учењем на даљину, учитељи и наставници процењиваће на даљину увидом у ђачке радове: домаће задатке, тестове, писане саставе, цртеже, презентације и слично... Своје радове и домаће задатке ученици ће слати наставницима као фајлове имејлом или у оквиру одабране онлајн платформе за комуникацију и размену дигиталних садржаја, а радове млађих основаца учитељима ће слати родитељи ђака. Евиденција наставе на даљину је обавезна, јер ће све оцене и белешке наставника послужити за верификовање реализованих часова, чиме се повећавају шансе за редован завршетак наставне године.


− Сви ђаци који не желе да изгубе континуитет у учењу имаће могућност да кроз систематизацију тематских часова на телевизији и онлајн платформама обнове градиво које су радили са својим учитељима и наставницима и науче ново које ће тек обрадити у учионици. У периоду ограниченог кретања и могућности децу треба усредсредити на учење јер је то за њих у сваком случају корисно и добро − каже за „Политику” Данијела Квас, наставник српског језика у Основној школи „Душко Радовић” у Новом Београду, коју ћемо ових дана гледати на РТС 3.


У овој школској години она је разредна петацима, предаје и осмацима, а у настави на даљину њена предавања, снимљена у престоничкој ОШ „Иван Горан Ковачић”, пратиће ученици петог и шестог разреда осмолетки широм Србије. Није могла да претпостави да ће се уместо пред ђацима у учионици наћи пред камерама националне телевизије као предавач лекција за учење код куће.


− Нико то није очекивао. Занимало ме по ком принципу су бирали наставнике, и мене између осталих. Рекли су да су на основу извештаја екстерне комисије која је некада посетила школу увидели да је мој час био најбољи од шездесет које су посетили том кругу спољашњег оцењивања. Дугогодишња пракса и предани рад изгледа су били највећа препорука − сматра ова наставница, иначе и писац за децу.


Подсећајући да увођење ИКТ алата у наставу која и код нас иде ка дигитализацији није новина за просветне раднике, али да у овом случају часови који се за ђаке припремају нису најбољи огледни часови. Ученици треба да очекују сасвим обичну наставу припремљену у ванредним околностима с ограниченим могућностима у којима се у брзини могу поткрасти и ненамерне грешке.


− Не можемо да правимо репрезентативну дигиталну наставу за наше ђаке, какву иначе приређујемо. Рецимо, камере које снимају часове за телевизијски програм ограничавају нас на то да мора бити бела позадина, одређени фонт слова, да једино предавачи буду сугестивни, а ми нисмо ТВ лица. Нисмо водитељи, ни глумци научени да се обраћамо камери него просветни радници који су навикли на интеракцију са ученицима − објашњава Данијела Квас, једна у низу просветних радника који су се у ванредним околностима одазвали позиву државе која и даље унапређује епидемиолошком ситуацијом изнуђен систем образовања на даљину.


Као додатна подршка ученицима, њиховим родитељима и наставницима успостављена је национална платформа „Моја школа” (mojaskola.gov.rs) на којој ће се налазити наставни материјали и задаци чији ће се број увећавати из дана у дан. До ње води и портал РТС Планета на коме ће се објављивати садржаји за наставу на даљину за средњошколце, али и сви други који буду емитовани у телевизијском програму да би могли поново да се погледају.


Покренута је и вајбер заједница „Моја школа” (https://vb.me/MojaSkola) у којој се ученици и родитељи обавештавају о покренутој и предстојећој настави на даљину, која је за мање од 24 сата окупила више од 20.000 пратилаца