Почело тестирање дела брзе пруге

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић каже да је почело тестирање брзе пруге од Београда до Новог Сада и да ће она бити отворена за путнички саобраћај у марту.


Још два Штадлерова брза воза ускоро стижу у Србију, један крајем јануара, а други почетком марта, рекао је Момировић и подсетио је први од укупно три воза који је Србија купила од те швајцарске компаније стигао у нашу земљу крајем октобра. Он додаје да је Србија те возове већ платила и да је реч о најбољим возовима у свету у тој категорији. Напомиње да ће пруга бити пуштена у марту, за сада, само за путнички саобраћај.


„То је револуционарни пројекат у српској железници, после више десетина година ми имамо један пројекат који ће у технолошком, саобраћајном и било ком смислу променити перспективу железнице у нашој земљи”, рекао је Момировић у изјави за Танјуг.


Он истиче да је до пре 30 година основа саобраћаја у нашој земљи била железница, али да то давно више није, као и да би требало да има много веће учешће у превозу путника, пошто је то и еколошки најисправнији вид саобраћаја. Међутим, указује да наши возови и даље иду споро, иако је држава последњих година уложила доста новца у обнову пруга. Остаје, каже, да се обнови још доста пруга и да се набави још двадесетак нових путничких композиција.


„Промене у железници постоје, али ова изградња ће бити револуционарна и довешћемо железницу на такав ниво да постане пожељан вид саобраћаја за младе, пословне људе и све оне који се железнице сећају из неког претходног периода, из 70-их и 80-их година прошлог века”, рекао је Момировић.


Министар каже да је у току и реконструкција пруге од Суботице до Сегедина која је почела током 2021. године и да је она важна и за пројекат брзе пруге Београд-Будимпешта. Наглашава да ће Београд, Нови Сад, Суботица и многи други мањи градови у Војводини бити добро саобраћајно повезани са Будимпештом.


Такође, нагласио је да је изградња брзе пруге велика прилика за наш туризам, индустрију, као и развој читаве економије: „Очекује се да ћемо до 2025. године пустити брзу пругу Београд-Будимпешта, али то не зависи само од нас”.


Србија ће, како је рекао, свој део пруге до Суботице завршити до краја 2024. или најкасније до 2025. године.