Почео Фестивал српске културе у Истри

Фестивал српске културе у Истри почиње вечерас пројекцијом филма „Небеска тема - Прича о Влади Дивљану” у биоскопу „Вали” у Пули, најавили су организатори. Фестивал траје до 4. маја и посвећен је легендраном српском рок музичару и текстописцу, фронтмену некадашњег бенда "Идоли".


Поред рок и поп музике, Дивљан се бавио и филмском музиком, компоновао је за бројне филмове „Шест дана јуна”, „Како је пропао рокенрол”, „Црни бомбардер”, „Три палме за две битанге и рибицу!”, „Седам и по” и друге, а писао је музику и за позоришне представе.


Повод за снимање филма је 40. годишњица албума „Одбрана и последњи дани” који је Југотон објавио 1982. године, а лист Џубокс га пар година касније прогласио најбољом плочом 20. века у Југославији.


Фестивал ће обележити филмови о српској продукцији о рок музици: „Електрични оргазам за људе будућности”, „Мој занат”, филм о Арсену Дедићу, „Викторија 15”, „Прича о Еви Браун”.


Ревија филмова се завршава 4. маја филмом о Пеци Поповићу „Заробљено време”. Сутра ће у СКУЦ-у бити отворена изложба „Маде ин фабрика фотографа 7/8” Александре Поповић Петковић и Марије Тркуље.


У среду, 4. маја планирано је отварање јединствене изложбе фотографија са последњег концерта Ђорђа Балашевића „Богојављанска ноћ 19.01.2020” фотографа Ненада Михајловића из Новог Сада.


Овом изложбом Српски културни центар у Истри даје допринос програмима у склопу Дана града и награде Почасни грађанин Пуле која се постхумно додељује Ђорђу Балашевићу, преноси Танјуг.