Почиње градња фабрике кинеских вакцина

У земунском насељу Соко Салаш, у делу привредне зоне „Аутопут”, почиње изградња фабрике за производњу вакцина кинеске компаније „Синофарм”.


Рок за завршетак изградње фабрике, у којој ће се месечно производити три милиона доза вакцина је први квартал следеће године. Пуњење вакцина ће се вршити у Хемофарму, до завршетка изградње фабрике у којој ће се након тога одвијати целокупан процес производње.


Први контигент сировине за производњу кинеске вакцине, који је намењен процесу тестирања, стигао је пре неколико дана у Србију, а очекује се да до краја године буде произведено око шест милиона доза. Након тестирања почеће процес пуњења вакцина који је планиран за октобар ове године, а план је да се до краја године напуни шест милиона доза.


Вакцине у Србији производиће се по истој технологији по којој се производе у Кини и пакују у Уједињеним Арапским Емиратима, а биће намењене првенствено грађанима Србије. Фабрика ће се простирати на око 11.500 квадратних метара, имаће погон за асептичну производњу и лабораторију, кажу у Министарству здравља.


У складу са договором између Републике Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата, 12. јула ове године потписан је Меморандум о разумевању производњи кинеске вакцине у Србији који су потписали Влада Србије, Институт Г42 из УАЕ и кинеска компанија "Синофарм".


На сајту општине Земун се наводи да је предвиђен и погон за производњу ПСР тестова.

Такође, наводи се да се гради нови пут за фабрику вакцина, као и да се нова саобраћајница са комплетном инфраструктуром гради на потезу од насеља Грмеч до насеља Соко Салаш, паралелно са ауто-путем.