top of page

Почиње Октобарски салон

Октобарски салон, 59. по реду, најважнија је смотра савремене визуелне уметничке продукције. Почела је данас и трајаће до 4. децембра, односно до 14. јануара, будући да ће се програми отварати сукцесивно, а што ће пратити и датуми њиховог затварања.У низу престоничких галеријских, јавних и медијских простора окупиће се око 50 уметница, уметника и колектива углавном из Србије, али и из околних земаља и иностранства, а који су укључени по позиву.


Предвиђена су отварања за данас, и то у Салону Музеја града Београда, где од 21.00 сат свечано и почиње Салон, и у Културном центру Београда, Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”, Легату Војислава М. Јовановића Марамбоа, на фасади зграде „Борба”, фасади у Македонској 25, Павиљону на Цветном тргу, платоу испред Палате „Албанија”, у дневном листу „Данас”, а биће доступно и десет билборда у јавном простору.


Друго отварање је 27. октобра у РТС Клубу Радио Београда, Арт Хабу Кула и е-читаоници МСУБ, потом следи отварање 29. октобра на Факултету драмских уметности, па 3. новембра у Народном музеју Србија и 24. новембра у Салону Музеја савремене уметности Београд и Галерији Библиотеке града Београда.


Одбор Октобарског салона усмерио је програмски фокус на преиспитивање наслеђа ове манифестације, а уметничка директорка овог издања је Зорана Ђаковић Minniti, помоћница директора за програм Културног центра Београда, организатора салона. Како истичу из КЦБ, издвајају се три радна процеса на којима је рађено паралелно са припремама на изложби: изложбена и програмска целина „уметница/уметник у фокусу”, рад на архиви Октобарског салона и отварање простора за сарадње, релевантне за изложбу савремене уметности.

Comments


bottom of page