Пољуљана двотрећинска већина Фидеса?

Странка мађарске крајње деснице Јобик, изразила је протест због настојања владајућег Фидеса да онемогући њиховог кандидата, који је уједно и заједнички кандидат опозиције, да буде биран за посланика на предстојећим ванредним изборима у оркугу Боршод-Абауј-Земплен, 11. октобра ове године. Према Јобику, избори у овом округу имају велики значај, јер "уколико изгуби ово посланичко место, Фидес губи двотрећинску већину у парламенту".У свом саопштењу за јавност, Јобик наводи да је седам удружених опозиционих странака одлучило да као свог кандидата на ванредним изборима у оркугу Боршод-Абауј-Земплен, 11. октобра ове године, кандидује Ласла Бироа, који је члан Јобика.


"Виктор Орбан, који је оштро критиковао ЕУ током посете белоруском диктатору Александру Лукашенку пре само неколико недеља, сада жели да блокира господина Бироа да се кандидује. Неколико минута пре истека рока за објављивање имена кандидатура, Фидес је уложио жалбу на кандидатуру Бироа. Режим је нашао прилично апсурдан повод да спречи кандидовање заједничког кандидата опозиције. Наиме, странка Јобик, која је у јануару изабрала нови Извршни одбор и председника, кога надлежни регионални суд у Будимпешти до данас није успео да упише у регистар, као лидера странке. Фидес је сада поднео приговор с образложењем да Петер Јакаб није председник странке и да његова партија не може да истиче кандидате. Овим кораком Виктор Орбан и Фидес коначно су дошли на ниво источних диктатора, који користе административне мере да блокирају учешће опозиције на изборима", каже се у Јобиковом саопштењу.


Поред тога, Јобик сматра да после избора у Жупанији Боршод-Абауј-Земплен "Фидес намерава да успостави династичку власт у источној Мађарској, јер је његова кандидаткина кћерка досадашњег посланика", који је недавно трагично настрадао.