Прва суђења због избегавања карантина

Updated: Apr 2, 2020

Број притворених у Србији због кршења мере самоизолације и даље расте, иако надлежни стално апелују на повратнике из иностранства да остану код куће и да не излажу друге опасности од заразе корона вирисом.


Тренутно је у притвору 137 особа, и у просеку се свакодневно у последњих неколико дана тај број повећава за шест до 10 нових притвореника. Сви они смештени су у три посебна притвора, у Вршцу, Пироту и Пожаревцу, јер нису поштовали меру санитарне инспекције на граничним прелазима и нису остали у својим кућама у изолацији до 28 дана.

Све њих очекују онлајн суђења - скајпом, и казне до три године затвора због кривичног дела - непоступање по здравственим прописима за време епидемије. У посебном притвору у Вршцу су тренутно притворена 46 лица, у Пожаревцу 62, а у Пироту 29 лица, речено је Танјугу у Министарству правде.

У петак су донете прве првостепене пресуде против три особе опружене због кршења самизолације, а нова онлајн суђења очекују се и ове седмице. Осуђенима су изречене казне од две, две и по и три три године затвора и продужени су им притвори до правоснажности пресуда, односно до упућивања на издржавање казне.