Прве руске вакцине стигле у Будимпешту

Први узорци руске вакцине Спутњик V, намењени за употребу у клиничким испитивањима, стигли су у Мађарску, саопштио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. Брисел забринут, преноси Ројтерс.


Узорак руске вакцине стигао је у Будимпешту. Сада је ред на мађарске експерте - они могу да почну са испитивањима како би донели најбољу одлуку, написао је Сијарто на Фејсбуку. Мађарски министар спољних послова је 13. новембра најавио да се Русија спрема да Мађарској испоручи серију вакцине Спутњик V ради спровођења клиничких испитивања.

Он је навео да ће овај потез медицинским експертима у Мађарској омогућити да сазнају да ли могу да отпочну са употребом ове вакцине у земљи. Једна мађарска фармацеутска компанија добила је од Русије техничку документацију за покретање локалне производње вакцине Спутњик V. То значи да би Мађарска могла да постане прва чланица Европске уније која би огранизовала производњу руске вакцине.

Портпарол Европске комисије за јавно здравље је 6. новембра саопштио да би у хитним случајевима чланице ЕУ могле да у изузетно ограниченом броју набаве вакцине које нису добиле дозволу у Европи. Међутим, главни портпарол Европске комисије је недељу дана раније саопштио да ће Мађарској бити дозвољено да купи руску вакцину само уколико она добије дозволу од надлежних органа у ЕУ.

Позивајући се на наводе Европске комисије, Ројтерс је данас пренео да је Брисел забринут због плана Мађарске да увезе и вероватно користи руску вакцину. Русија је 11. августа постала прва земља на свету која је регистровала вакцину против корона вируса под називом Спутњик V. Вакцина је развио Истраживачки институт за епидемиологију и микробиологију Гамалеја.