Предизбори: Неизвесности пред други круг

Кандидати опозиције за премијера Мађарске Гергељ Карачоњ и Петер Марки-Заи још увек нису одлучили ко ће од њих двојице учествовати у другом кругу предизбора као изазивач Кларе Добрев, услед контрадикторних резултата истраживања јавности.


Како се ближи други круг примарних избора, чини се да напетост међу кандидатима расте. Гергељ Карачоњ и Петер Марки-Заи још увек нису одлучили ко ће се од њих двојице повући и подржати оног другог. Наиме, резултати анкета су контрадикторни око тога чија је вероватноћа за коначну победу већа.


Прича је данас добила нови преокрет, који указује на могућност да се на крају сва три кандидата за премијера надмећу у другом кругу. Први круг избора завршио се тако што су Клара Добрев, Гергељ Карачоњ и Петер Марки-Заи ушли у други круг, рангирани тим редоследом. Карачоњ и Марки-Заи су одмах после првог круга изјавили да ће удружити снаге у другом, али о томе још увек преговарају.


Како пишу левичарски медији, они се чак носе мишљу да њихова њихова имена буду једно поред другог на гласачким листићима, уместо испод, али Грађанска изборна комисија (ЦВБ) то није дозволила, саопштивши да они не могу да мењају правила током избора. Марки-Заи је био мишљења да у тој замисли нема ничег спорног, јер би таква одлука "зависила искључиво од добре воље заинтересованих страна".