top of page

Предизбори: Окончано бројање гласова

На предизборима мађарске опозиције, који су трајали десетак дана, највише гласова освојила је Клара Добрев, кандидаткиња странке Демократска коалиција и потпредседница Европског парламента. Следи други круг гласања, у којем су могуће међусобне подршке неких од троје кандидата.


Странке опозиције, које имају за циљ да на изборима наредног пролећа смене премијера Виктора Орбана, отклониле су прву препреку у својим настојањима. У првој рунди опозиционог надметања изабрано је троје кандидата. Анкетом јавног мњења, Мађарима је дата прилика да бирају између пет опозиционих кандидата који желе да победе Орбана на националним изборима заказаним за април. Троје њих ући ће у други круг гласања, који би требало да почне следеће недеље.

Највише гласова освојила је Клара Добрев, кандидаткиња либералне Демократске коалиције и потпредседница Европског парламента (34 одсто), а следи градоначелник Будимпеште из левог центра Гергељ Карачоњ, са освојених 27 одсто гласова, којег подржавају Мађарска социјалистичка партија (МСП) и две мање зелене странке. На трећем месту је Петер Марки-Зај, независни конзервативац и градоначелник Ходмезевашархеља, на југу Мађарске, са освојених 20 одсто гласова подршке.

Ако би на пролеће била изабрана за премијера, Клара Добрев, 49-годишња правница и економиста, која се залаже за блискије односе са Европском унијом, била би прва жена премијер у историји Мађарске. Она је обећала да ће "разбити Орбанов политички систем" и оспорити мађарски устав из 2012. године, чији је аутор Орбанова странка.

„Нећемо стати све док не победимо систем Виктора Орбана. Нећемо се зауставити до следећег априла, када ћемо коначно моћи да кажемо да живимо у европској, демократској, мађарској републици”, рекла је Добрев на скупу којим је прославила своју победу.


Међутим, хоће ли она бити заједнички кандидат опозиције за премијера, зависи од исхода другог круга гласања, у којем су други и трећепласирани кандидат најавили да ће подржати један другог, што може да значи и уједињење њихових присталица, односно њихових гласова. У том случају, победник предизбора вероватно би био Гергељ Карачоњ.

Comments


bottom of page