Председница ЕК тврди да је састанак са источним лидерима био "добар"

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен састала се данас у Бриселу са премијерима Мађарске, Пољске и Чешке. До састанка је дошло дан након објављивања предлога Kомисије о новом Пакту за миграције и азил, али и у тренутку док се у Бриселу преговара о условљавању будућих ЕУ фондова поштовањем владавине права у земљама чланицама.


Урсула фон дер Лајен кратко је навела да је на састанку са премијерима Орбаном, Моравјециким и Бабишем разговарала о питањима буџета, плана за оправак, миграцијама и владавини права.


- Састанак је био добар, јер је омогићио да разговарамо о важним питањима на којима треба да радимо заједно. Отворена су многа питања о предлогу нове миграционе политике и о томе ће се још разговарати са свим ЕУ лидерима - наводе у Kомисији.


Нови Пакт за миграције и азил захтева већи баланс између солидарности и одговорности земља чланица и посебно се односи управо на земље Централне Европе које су до сада одбијале да прихвате тзв. европске квоте за мигранате.


Kада је у питању владавина права, Савет ЕУ је ове недеље одлучио да настави процесе против Мађарске и Пољске због кршења принципа владавине права. Земље чланице тренутно се налазе у преговорима о начину условаљавања расподеле будућих заједничких фондова поштовањем принципа владавине права.


И док Брисел инсистира на што бржем договору око буџета и пакета за опоравак, Мађарска прети да ће блокирати постизање консензуса управо због намере да се средства услове владавином права.