top of page

Представљене погодности за улагаче у мађарску привреду

Министар спољних послова Петер Сијарто присуствовао је у уторак конференцији Економског одбора Монака, где је описао "мађарску политичку стабилност као предност за улагања". Напоменуо је да је ситуацију у Мађарској Европски парламент описао као диктатуру, али да влада „није добила свој мандат на лутрији, већ путем избора, као резултат демократске воље народа.”„Мађарска данас нуди најповољније инвестиционо окружење у Европској унији, захваљујући својој политичкој стабилности, која је јединствена на континенту, и свом ниском пореском систему“, рекао је министар на скупу о пословном и инвестиционом окружењу у земљи.


Навео је мађарске пореске стопе, које су међу најнижима у ЕУ, као кључни фактор у подстицању инвестиција, истичући да је порез на добит предузећа смањен на девет одсто, а порез на доходак физичких лица на 15 одсто, те да је уведен систем једне стопе.


Министар је подвукао да ова економска политика "очигледно функционише, јер је незапосленост 2010. била 13 одсто, а сада је испод четири одсто, док се из године у годину обарају инвестициони и извозни рекорди".


Он се осврнуо и на озбиљне потешкоће последњих година, рекавши да је левичарска опозиција током кризе позивала на повратак економским политикама заснованим на помоћи, али је влада инсистирала на финансирању спречавања незапослености и због тога покренула огроман програм промоције инвестиција.


Као резултат тога, Мађарска је из сваке кризе изашла јача, о чему сведочи и чињеница да је једна од ретких земаља у свету у којој је после избијања ковида, радило више људи него раније, рекао је.


Осврнуо се и на изазове које доноси рат у Украјини, напомињући да је цена мађарског увоза енергената порасла за 10 милијарди евра годишње, што је довело до скока инфлације на 27 одсто, а да је прошла година била година борбе која је расла. цене.


Министар је закључио да је мађарска влада захваљујући стабилном политичком систему данас у јединственој позицији у ЕУ да може да каже шта мисли. Он је рекао да зато влада отворено говори о значају сарадње Исток-Запад, истакавши да је прошле године Кина била инвеститор број један у Мађарској, са инвестицијама вредним 16 милијарди евра у тој земљи.


Он је додао да је то у великој мери последица снажног присуства немачких компанија, јер постоји блиска сарадња између фирми у две земље. Сва три премијум немачка бренда аутомобила имају фабрике у Мађарској, док је пет од десет највећих произвођача електричних батерија у свету изградило фабрике у тој земљи. Он је истакао да Влада поздравља инвеститоре из целог света и да је спремна да им обезбеди најбоље услове.

Comments


bottom of page