top of page

Преминуо књижевник Мирослав Тохољ

Српски књижевник Мирослав Тохољ преминуо је јуче у Београду након краће болести у 64. години, потврђено је Срни у породици Тохољ. Датум и место сахране биће накнадно саопштени.


Мирослав Тохољ рођен је 1957. године у Љубињу. Дипломирао је на Филозофском факултету у Сарајеву. На Филозофском факултету Универзитета Коменског у Братислави од 1980. до 1983. апсолвирао је лекторске студије словачког језика и културе, преноси Танјуг.


Краће време радио је као сарадник у ИП „Свјетлост”. Од 1992. до 1997. живео је на Палама. Током граданског рата, од јануара 1993. до децембра 1995. године, био је министар информисања Републике Српске, а по оконцању рата генерални директор РТРС.


На првим послератним парламентарним изборима изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске. Носилац је Ордена Његоша првог и другог реда и Сребрног грба Републике.


Године 1986. објавио је роман „Господар срца”, за који је добио награду Удружења књижевника БиХ за најбоље књижевно дело и награду Заједнице културе града Сарајева.Наредни Тохољев роман „Стид” био је уврштен у најужи избор за НИН-ову награду.

Тохољева двотомна „Црна књига - патње Срба у БиХ 1992-1995." награђена је специјалним признањем за издавачки подухват на Салону књига у Новом Саду 2001. године.


Роман „Кућа Павловића” награђен је 2002. наградом „Бранко Ћопић”, коју додељује Ћопићева задужбина при САНУ. Књига приповедака „Мала Азија и приче о болу” награђена је 2003. наградом Задужбине „Иво Андрић”, а „Венчање у возу” наградом „Борисав Станковић” за најбољу књигу прозе објављену 2007. на српском језику. Роман „Звона за Тројицу” награђен је наградама „Светозар Ћоровић” и годишњом наградом ревије „Збиља” 2012. године.


Крајем децембра 2015. Тохољу је додељено национално признање „Вукова награда” за „дугогодишњи допринос развоју културе и оданост вуковским идеалима”.

Comments


bottom of page