Премијер најавио олакшице за привреду

Оцењујући да ће наредне две недеље, због нових мера које данас ступају на снагу, бити веома тешке за државу и грађане, премијер Виктор Орбан је најавио низ олакшица за фирме у појединим областима и њихове запослене.


Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да ће влада пружити помоћ људима којима буде потребна током најновијег закључавања због епидемије корона вируса. У видео поруци на Фејсбуку, он је рекао да ће људи чији је живот отежан новим ограничењима која су данас ступила на снагу, добити материјалну помоћ.

Влада ће, како је рекао, исплатити половину зарада запосленима у службама које су сада затворене, попут фризера, козметичара и продаваца. Такође, укидају се доприноси послодаваца у секторима у којима је рад обустављен, и то за март, а компаније погођене блокадом неће морати да плаћају кирију држави и општинама. Међутим, с обзиром да је већина локала у приватном сектору, остаје питање шта у таквим случајевима.

Орбан је такође рекао да ће у марту бити укинути порези за мале фирме и поручио да народ Мађарске треба својим одговорима да допринесе решавању важних питања, попут начина на који ће се укидати ограничења, у колико фаза и у којој мери, чиме влада наставља своју праксу анкетирања грађана. Он је додао да ће се једно од питања односити на услове под којима ће бити издавани сертификатима о примљеним вакцинама.


Мађарска влада је одлучила да од данас уведе још строжије мере ради сузбијања епидемије вируса корона, тако што је забранила рад у свим услужним делатностима и трговини, док ће ђаци и студенти наставу похађати путем интернета. Ноћни полицијски час остаје на снази, као и пракса отежаног преласка државне границе.