Препирке Фидеса и опозиције око плата

Представници удружене опозиције обећали су да ће, ако победе на предстојећим изборима у Мађарској, увести "европску минималну плату", као и "мере које промовишу једнаке услове за предузетнике". Обећавају и да ће "систем пореза на доходак учинити праведнијим и започети обрачун са корупцијом", што је наишло на реакцију Фидеса.


На данашњој конференцији за новинаре, Мартон Иљеш из Моментума је рекао да се порески разреди на доходак физичких лица неће повећавати, али да би систем могао бити праведнији смањењем висине пореза за особе са ниским примањима, додајући да су порези на минималну зараду у Мађарској високи у поређењу са другим земљама Европске уније. Такође, опозиција планира мере за смањење јаза између неразвијених и напреднијих региона у земљи, рекао је он.


Ласло Варју, заменик лидера Демократске коалиције, истакао је да су се пословни људи повезани са владајућом странком Фидес обогатили "на рачун оних који вредно зарађују за живот и који се боре да саставе крај с крајем": "Владина политика плата била је обични фластер, а промене су могуће само ако се уведе европски минимални ниво плате, који обавезује све владе", рекао је он.


Заменик лидера Јобика Данијел Карпат, рекао је да минималне и просечне плате треба да се повећају како би биле „ближе прихваћеном европском просеку“. Полицајци, ватрогасци и здравствени радници морају бити боље плаћени, како би задржали квалитет својих услуга, додао је.


Вођа посланичке групе Парбесед Бенце Тордаи, обећао је да ће мађарску економију ослободити корупције и да ће јавне набавке учинити транспарентним и поштеним. То би појефтинило цене роба и услуга које се прибављају на тај начин, рекао је он.


Тордаи се обавезао да ће опозиција укинути Закон о стратешким владиним инвестиционим пројектима и да ће прегледати пројекте који су већ завршени. Опозиција жели да се Мађарска придружи организацији европских јавних тужилаца и да оснује националну агенцију за борбу против корупције, рекао је.


Тордаи каже да би опозициона влада преиспитала имовину политичара кроз нови систем за пријаву имовине, осмишљен да покаже „како је расло богатство доносилаца одлука“.


Као одговор, заменик шефа посланичке групе Фидеса Ласло Бореч, рекао је да опозиција "планира да укине минималну бруто плату". Он је у видео-снимку цитирао Петера Марки-Заја, кандидата за премијера опозиционог савеза, који је рекао да "уопште није потребна минимална плата". Званичник Фидеса је истакао да је Марки-Зај тврдио да минимална плата "носи многе недостатке".


Бороч је рекао да минимална плата, међутим, значи да запослени не могу бити изложени агресивној пракси ниских плата од стране мултинационалних компанија. Оптужио је Марки-Заја да је „на страни мултинационалних компанија“, уместо да буде заштитник мађарских радника.


„Насупрот томе, Фидес је на страни Мађара, због чега смо подигли минималну плату на 200.000 форинти (540 евра), а то је три пута више него када је владала левичарска влада", рекао је Бороч.