top of page

Пресман узвратио Орбану

Амерички амбасадор у Мађарској рекао је да ће Вашингтон реаговати на „опасне антиамеричке поруке“ Будимпеште и „проширивање односа са Русијом“, преноси Гардијан. У говору у Будимпешти у четвртак, Дејвид Пресман је директно циљао на "контроверзну спољну политику дугогодишњег мађарског премијера" Виктора Орбана, истовремено оптужујући мађарску владу за раширену корупцију и подривање независних институција.„Не можемо да игноришемо када председник мађарске националне скупштине тврди да Путинов рат у Украјини заправо воде Сједињене Државе. Не можемо ни да разумемо нити прихватимо да премијер идентификује Сједињене Државе као главног противника. Или његову тврдњу да влада Сједињених Држава покушава да збаци мађарску владу – буквално, да га „порази“, рекао је Пресма и додао. „Док Орбанова влада можда жели да сачека нову владу Сједињених Држава, ми сигурно нећемо сачекати Орбанову администрацију. Док Мађарска чека, ми ћемо деловати“.


Односи између САД-а и Мађарске значајно су се погоршали у последњих неколико година, а амерички званичници су изразили дубоку фрустрацију због руског утицаја и одлуке Мађарске да одложи пријем Шведске у НАТО. Али, говор у четвртак, одржан поводом обележавања 25-годишњице придруживања Мађарске војном савезу, представља прекретницу у 14-годишњем удаљавању Будимпеште од западних савезника и демократских институција, сматра Гардијан.


Прошле недеље Орбан је отпутовао у САД, где је срео Доналда Трампа, кога је више пута подржавао и говорио да ће окончати рат у Украјини. Путовање је навело Џоа Бајдена да у кампањи изјави да Орбан жели да изгради „диктатуру” – коментар који је разбеснео Будимпешту и навео министарство спољних послова да позове Пресмана у уторак.


У интервјуу мађарским државним медијима после посете САД, Орбан је Трампа назвао „човеком мира“. „Он неће дати ни пени за украјинско-руски рат. Због тога ће се рат завршити, јер је очигледно да Украјина не може да стане на своје ноге“, рекао је Орбан.


Упитан шта би се десило ако би Бајден победио на изборима, Орбан је рекао: „То би било лоше“. Пресман је, не помињући састанак са Трампом, циљао на Орбанове активности у САД-у.


„Орбан, који с једне стране неосновано тврди да влада Сједињених Држава покушава да збаци његову владу, јавно позива на политички пораз председника Сједињених Држава и активно учествује у политичким збивањима у САД-у. Мађарска се залаже за изборне кандидате широм света од Пољске до Бразила, све док осуђује страно мешање овде код куће“, нагласио је амбасадор.


Пресман је био отворен када је говорио о томе како Вашингтон види везе Мађарске са Москвом. „Сада савезници Мађарске упозоравају на опасности њених блиских и проширених односа са Русијом. Ако је ово политички избор Мађарске – а постаје све јасније да јесте, са шестим путовањем министра спољних послова у Русију од руске инвазије на Украјину, са његовим следећим путовањем у Русију заказаном за две недеље, након његовог ангажмана са руским министром спољних послова раније овог месеца, и састанак премијера са Владимиром Путином у Kини – мораћемо да одлучимо како најбоље да заштитимо наше безбедносне интересе, који би, као савезницима, требало да буду наши колективни безбедносни интереси", рекао је он.


Пресман, који је инсистирао на томе да САД желе добре везе са Мађарском и да ће наставити да контактирају владу у Будимпешти, рекао је да њено понашање доводи у опасност односе са САД-ом.


„Док дивља реторика мађарске владе у медијима које контролише држава може да подстакне страст или да запали изборну базу, пракса да се на дневној бази издају опасно несређене антиамеричке поруке јесте избор политике и ризикује да промени однос Мађарске са Америком“, рекао је он.


Амбасадор се такође осврнуо на сталну забринутост у вези са стањем мађарске демократије. „Обезбеђивање свих аспеката владине моћи – од набавке, преко лиценцирања, субвенција за туризам, концесија, пореских и ревизорских акција, до регулаторне политике – обезбеђује повољан третман за компаније у власништву страначких лидера или њихових породица, тазбина или старих пријатеља. То нису речи, већ дела. Независни медији у Мађарској добијају етикету опозиционих медија. Независне невладине организације добијају етикету политичких странака. Независне судије који износе мишљења која су неповољна за владу или се састају са америчким амбасадором, називају се политичарима који се финансирају и усмеравају из иностранства“, закључио је Пресман.Коментарі


bottom of page