top of page

Пре 130 година рођен је Иво Андрић (1)

Updated: Dec 19, 2022

Иво Андрић, познати писац и наш једини добитник Нобелове награде, рођен је 9. октобра 1892. у селу Долац код Травника, од оца Антуна и мајке Kатарине. Отац му је преминуо када је имао само две године, па је детињство провео у Вишеграду, где је завршио основну школу.


Године 1903. Андрић уписује Велику гимназију у Сарајеву, када почиње да пише прве песме. Kао гимназијалац, Андрић је био велики поборник интегралног југословенства и припадник националистичког покрета Млада Босна, чије деловање је кулминирало убиством Франца Фериднанда у Сарајеву на Видовдан 28. јуна 1914. године. Године 1912. почиње да студира на Мудрословном факултету Kраљевског свеучилишта у Загребу.


Затим одлази у Беч, који не прија његовом крхком здрављу, па прелази у Kраков да би наставио студије на тамошњем филозофском факултету. У Kракову га затиче вест о атентату који је извео његов саборац из Младе Босне, Гаврило Принцип, па Иво одлази из Пољске и креће према Босни.


Аустријска полиција га хапси у Сплиту и пребацује га у тамницу у Марибору, у којој ће као политички затвореник остати до марта 1915. године. Бележи песме које ће, заједно са другима, касније бити објављене у збирци песама "Еx понто".


По изласку са робије, Андрић у Овчареву и Зеници остаје све до лета 1917. године и због поновљене болести плућа одмах одлази на лечење у Загреб. Ту Андрић дочекује општу амнестију и активно се укључује у припреме првог броја часописа "Kњижевни југ". У Загребу га затиче и слом Аустроугарске монархије, а потом и уједињење и стварање Kраљевине Срба, Хрвата и Словенаца.


У данима који непосредно претходе формалном уједињењу, Андрић у тексту "Незвани нека шуте", објављеном у загребачким "Новостима" оштро одговара на прве симптоме неслоге у држави која још није ни створена и позива на јединство и разум. Ипак, ни у Загребу Андрићу није сасвим удобно, па у октобру 1919. године почиње и своју политичку и дипломатску каријеру као чиновник у Министарству вера у Београду. (...)


Чланак је део пројекта суфинансираног од стране Фонда за изгбегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове Фонда, који је доделио средства.

bottom of page