top of page

Пре 130 година рођен је Иво Андрић (3)

Updated: Dec 19, 2022

Иво Андрић није могао мимоићи децу и свет детињства као полазиште животних стаза. Властиту стваралачку инспирацију непрекидно је усмеравао мостовима, реци, детињству и вишеградској стази којом је "први пут слободно проходио".


Творац широког и богатог дела, он је умео да осети изразе и трептаје дечје душе, дечје радости и њиховенеме и невидљиве болове. Међу првима је у српској књижевности уметнички снажно, искрено и исповедно, приповедао о деци као великим страдалницима. Аутор, малога јунака нештедимице сучељава са опором истином и немилим дешавањима и потресима .


Андрић у својим остварењима нуди слику детињства као тешку азбуку живота, пуног забрана и препрека, понижења и казни. Слика озбиљан и груб дечји свет, какав је и свет одраслих. Младост, поручује приповедач, није поље среће, већ посно и голотрбо живљење; године неостварених жеља и горких разочарења — доба од којег се човек никад не излечи и не ослободи.


Богато Андрићево дело није затворено за дечје несташлуке, игру, смех и све привилегије које младост има. Творац великих романа — хроника, слика дечурлију која се, као и остали докони свет, забављају посматрајући циркуске атракције, или ходање по каменој огради вишеградске ћуприје борнираног Мурата турковића и Ћоркана; где пресретају вашарске скитнице, или бедне и сакате залутале у касабу — увек онде где се нешто необично дешава. Види их у крађи шефтелија и како, из освете и обести, сакривена у грмљу, ножевима пресецају бале памука трговачких каравана, па поиспадани памук, по грању и грмљу уског пута, купе у котарице; посматра их како касне за школу у очекивању да се из шупљине каменог моста појави Арапин што не да моста Дрини.


Међутим, у дечјем вилајету песника Проклете авлије, детињство није весело и безбрижно. Млади проводе своје дане једнолико, суво, без радости и душе испуњене топлом милином. Нико, па ни невина људска бића, нису поштеђена животних патњи и тегоба, неизвесности и потресних збивања, претњи и опасности. (...)


Чланак је део пројекта суфинансираног од стране Фонда за изгбегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове Фонда, који је доделио средства.

bottom of page