Приказан стваралачки опус Бранка Пешића

Изложба „Отисци градитеља” о познатом архитекти Бранку Пешићу отворена је у Установи културе „Пароброд”.Ауторски тим Марија Андрејевић, Ана Петровић и Марија Павловић уприличили су ову поставку поводом 100 година од рођења и 15 година од смрти српског архитекте. На њој је приказан Пешићев стваралачки опус уз потпуно личне утиске и запажања забележене у аутобиографским записима „Сећања”.


Пешић је оставио за собом обимно и сложено градитељско дело на различитим пољима архитектонског стваралаштва. Уз вишедеценијску педагошку делатност професора Грађевинског факултета, успешно и ефикасно je водио изузетно компликоване грађевинске пројекте, као што су изградња Палате „Београд” (1974), као и наставак градње Храма Светог Саве, педесет година после започетих радова.


Од својих многобројних реализованих пројеката велики део опуса посветио је изложбеној и сајамској архитектури. На архитектонским конкурсима добио је више од двадесет награда. Међу остварењима су му и тридесетак црквених објеката и конака међу којима се истиче Црква Свете Петке на Чукаричкој падини. Изложба ће трајати до 5. новембра.