top of page

"Приступање Украјине није припремљено"

Пријем Украјине у Европску унију није у националном интересу Мађарске, тако да ово питање не би требало да буде на дневном реду у Бриселу, каже премијер Виктор Орбан и додаје да се јединство ЕУ може очувати само ако се питања која је деле не стављају на дневни ред.Мађарски премијер каже да приступање Украјине није на одговарајући начин припремљено, нити је било консултација са државама чланицама, већ је само представљено као тема о којој Европска комисија треба да гласа. ЕК треба да схвати да је тренутна ситуација са проширењем ЕУ њена грешка и да то питање покрене тек када о томе разговара са државама чланицама. То је важно у смислу одржавања националне независности, додао је он.


„Европска унија није у Бриселу, тамо су бирократе. ЕУ је у Будимпешти, Варшави, Паризу и Берлину… Дакле, ако се ми, државе чланице, сложимо око одређених питања, онда имамо став ЕУ. Ако не можемо да се договоримо, нема става ЕУ. Не треба да будемо приморани да се осећамо кривим зато што се у нечему не слажемо“, рекао је Орбан у интервјуу за државни Радио Кошут.


Као аргумент за неулазак Украјине у ЕУ навео је то што "тренутно не можемо рећи ни колику територију Украјина реално контролише, да не постоје студије о укључивању украјинске пољопривреде и да не знамо колико становника та земља има". Према његовим речима, украјинска пољопривреда уништила би мађарску, о чему се, како каже, консултовао и са представницима пољопривредника.


"Такође нема информација о томе колико би Украјина добила новца, одакле и од кога. Док се не одговори на ова питања, нема смисла почињати приступне преговоре. ЕУ је једном већ направила ову грешку, са Турском, која је такође земља кандидат, али нико не зна како да је приближи ЕУ. Наш став остаје непромењен: потребан нам је прекид ватре уместо рата, не треба трошити новац на рат, већ на прекид ватре. Залажемо се за стварање фонда у оквиру ЕУ, у који можемо одвојено да улажемо новац", рекао је Орбан, истичући да је до сада даван новац из буџета, "који се растегао преко предвиђених оквира".


Буџет ЕУ би, по њему, требало изменити, "јер је новац понестао". Мађарски став је да, ако желимо да дамо новац Украјини, то треба да ради свака држава чланица посебно, а не да се кријемо иза леђа ЕУ”, рекао је Орбан.

Comments


bottom of page