Пријављенима за вакцинацију стижу политички билтени?

Мађарски портал на немачком језику Ungarn Heute, пише о томе како мађарска влада на имејлове грађана који су се пријавили за вакцинацију, шаље пропагандне материјале о својим успесима и плановима, а та чињеница доводи се у везу са предстојећим парламентарним изборима.

„Знате ли које су најважније промене 2022. године?“, питање је које стоји у имејлу Владиног информативног центра упућеном грађанима, а затим следи листа владиних економских мера, попут повећања плата у неколико сектора, смањења пореза, поновног увођења 13-месечне пензије и другог. Имејлови оваквог садржаја шаљу се особама које су дале своје имејл адресе и сагласност приликом пријављивања за вакцинацију, вероватно у уверењу да ће на тај начин добити само званичне информације о вакцинацији и епидемиолошкој ситуацији.


Милиони људи регистровани су на веб страници vakcinainfo.gov.hu коју је поставила влада и неменила је првенствено онима желе да се региструју за вакцинацију против ковида-19. Заинтересовани су унели своје имејл адресе како би добијали вести о вакцинацији и епидемији, али им сада овим путем стижу другачији садржаји, наводи Ungarn Heute.


Како се истиче, медавно је владин центар послао билтен на имејл адресе наведене приликом пријављивања за вакцинацију, са информацијама о економским мерама Владе планираним за ову годину. Између осталог, то су: повећање плата у неколико сектора, пореске олакшице, поновно увођење 13-месечне пензије и повећање пензија, ослобођење од пореза на доходак за особе млађе од 25 година, пореске олакшице за породице и друге породичне накнаде, програм за постављање соларних панела који субвенционише влада. Након детаљне разраде сваке од наведених тема, приређивачи билтена се у само две реченице осврћу на вакцинацију и епидемију.


На питање Телекса да ли им се чини проблематичним коришћење имејл адреса у информативне сврхе, не само за питања у вези са епидемијом, што је супротно обећању од пре годину дана, из Кабинета премијера је одговорено: „Последњих месеци влада је донела низ одлука које пружају значајну подршку милионима Мађара. То укључује повећање плата, смањење пореза, враћање 13-месечне пензије, ослобађање од пореза за младе и породични додатак. Ова е-порука пружа свеобухватан преглед кључних резултата и предности које ће тек бити понуђене. У свим случајевима, влада поштује строга правила приватности када шаље информативна писма. Само они који су дали сагласност су можда добили такво писмо."


Кабинет премијера није одговорио на кључно питање, зашто је прекршено обећање од пре годину дана да ће се грађанима на овај начин слати само информације у вези са епидемијом, констатује Ungarn Heute.